субота, 27 априла, 2024
vesti online

НЕМЦИ ОПТУЖУЈУ: Меркелова је „крива“ за све!

Напад камионом у Берлину, у којем је смртно страдало 12 људи, док је више десетина рањено, катастрофа је за немачку владу, али је још и гори за Ангелу Меркел.

Она се сматра одговорном за све што крене по злу када је у питању управљање избегличком кризом, пише немачки Билд.

У тексту заменика главног уредника тог листа Николауса Блома се наводи да су немачке безбедносне службе годинама упозоравале на неминовну претњу терористичког напада.

Упозоравано је, каже, на опасност напада на „мекане“ мете, као што су божићни сајмови. Због тога су Немци на неки начин и очекивали овај ударац.

Како ће ве то утицати на њих? Како ће он деловати на Меркел, на политичку сцену у Немачкој и на кохезију немачког друштва, пита Блом.

Европарламентарац Маркус Прецел, један од челника, десних, анти-имиграцијских популиста из АфД-а, није имао потребу да чекати дуже од сат времена пре него што је на Твитеру напао канцеларку написавши: „Ово су мртви Ангеле Меркел!“.

Након његове објаве, уследила је оштра реакција на друштвеним мрежама, посебно што у том тренутку није било јасно ни да ли је убица избеглица.

Ипак, присталице АфД-а похвалили су Прецела због отвореног иступа. Уколико се цео АфД постави као Прецел, то би могло одвратити велики број гласача из средње класе од тога да гласују за њих.

С друге стране, наводи аутор, ово ће ојачати ксенофобичну и анти-Меркел језгро странке, што ће вероватно бити довољно да АфД на парламентарним изборима следеће јесени пређе изборни праг од пет посто подршке.

Осим тога што ће то значити да радикална десница по први пут улази у национални парламент, то ће закомпликовати и процес стварања функционалне владајуће коалиције, наводи Блом. (Pravda)