четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

NEMAČKA Premijeri ostaju, desničari dolaze

Izbori u tri nemačke pokrajine protekli su manje-više prema prognozama. Premijeri tih pokrajina najverovatnije će moći da zadrže svoje funkcije, ali je pravi pobednik desničarska Alternativa za Nemačku.

Deutschland Landtagswahl Sachsen-Anhalt Wahlparty der AfDSlavlje pristalica AfD u Magdeburgu, glavnom gradu Saksonije-Anhalt

U pitanju su tri sasvim različite pokrajine, sa sasvim različitim biračkim telom. Rezultati to potvrđuju: u Baden Virtembergu će harizmatični premijer Vinfrid Krečman (na slici ispod) verovatno zadržati svoju funkciju pošto su njegovi Zeleni prvi put u istoriji završili kao najjača stranka u nekoj pokrajini sa čak 30,5 odsto glasova. Doduše, dosadašnji koalicioni partner, Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD), skupio je tek 13 odsto glasova pa Zelenima ostaje ili da se okrenu Hrišćansko-demokratskoj uniji (CDU) Angele Merkel, ili da privole još Liberale na koaliciju. CDU je spao na 27 odsto glasova. Sledi desnoekstremna partija Alternativa za Nemačku (AfD) sa 15 odsto, dok će se u parlamentu naći još Liberali (FDP) s 8 odsto. Levica je ostala ispod crte sa tri odsto. (dw.de)