субота, 27 априла, 2024
vesti online

NEMA SE Pola miliona Srba kasni s plaćanjem računa!

Pola miliona građana Srbije kasni sa plaćanjem računa za grejanje, struju ili vodu, upozorili su iz „Infostana“, EPS i „Vodovoda“.

Administracija Brige Problemi Papirologija Računi

Ilustracija: Shutterstock

Od tog broja, čak 95.000 građana dugovanja nije plaćalo godinama, pa čak i deceniju. Ništa bolje platiše nisu ni firme, jer samo u Beogradu 174 kompanije duguju 22 miliona dinara za komunalije.

Čitateljka „Informera“ Biljana I. iz Beograda kaže da nije platila čak 15 poslednjih račun aza „Infostan“.

– Znam koliko je bitno da se računi plaćaju, ali kad vas muka natera, nemate gde. Ostala sam bez posla i jedva sam krpila kraj sa krajem. Tako sa samo za „Infostan“ dugovala 24.000 dinara. Kada mi jeprvi novac bio uplaćen na račun, izvršitelji su mi „skinuli“ ceo dug odjednom – kaže ona.

Ona je samo jedna u nizu onih koji komunalni dug ne izmiruju redovno. U „Infostanu“ kažu da postoje slučajevida domaćinstva nisu plaćala račune po čitavu deceniju.

– Mi smo dužni da pokrenemo postupak u roku od godinu dana za svaku pojedinačnu godinu. To konkretno znači da neko ima tužbu iz 2010, 2011, 2012. godine, a da izvršitelj sprovodi postupak izvršenja godinu dana nakon svake pojedinačne tužbe – navode u „Infostanu“.

I u EDB-u kaž da smao u Beograduviše od 1.900 potrošača za struju duguje oko 12 miliona dinara.

– Svi oni imaju neplaćene račune ta struju po deset godina, zbog čega su tuženi i isključeni sa mreže – objašnjava Sandra Alagić iz EDB-a.

Ona dodaje da je 2013. donetaodluka o reprogramima duga za struju. Dužnicima je tako omogućeno da plate dug i na 120 rata.

Ni voda se u Srbiji ne plaća redovno. Najveći dugovi iznose između 400.000 i 500.000 dinara.(Alo)