уторак, 25 јуна, 2024
IstaknutoVestiZdravlje

Ne jedete hleb ?

Foto: Roman Tsubin / Panthermedia / Profimedia

Ne jedete hleb: Evo 7 razloga zašto bi trebalo da ga vratite u život

25.05.2023.  2 Mins Read Ishrana

Trenutne smernice o ishrani preporučuju povećanje konzumacije celih žitarica i pružaju obećavajuće dokaze da to može produžiti životni vek.

Nutricionisti se slažu – postoji niz razloga zašto biste trebalo udovoljiti svojoj žudnji za ugljenim hidratima. Ovo je sedam najvažnijih.

Imaćete više energije

Ugljeni hidrati nisu nužno loši za vas, kaže Dejvn Džekson Blatner, autor knjige The Superfood Swap. Prava vrsta ugljenih hidrata obezbeđuje dugotrajnu energiju tokom celog dana, kao i niz drugih zdravstvenih prednosti.

„Ne bacajte sav hleb. Belo brašno je prerađeno i nedostaju mu važne hranljive materije poput vlakana, ali verzije od celog zrna su manje obrađene i imaju više vlakana, tako da su zdravije“, savetuje Blatner.

Bićete zdraviji

Konzumiranje hleba od celog zrna pšenice ima brojne zdravstvene prednosti. Pregled studija objavljenih u American Journal of Clinical Nutrition otkrio je da ugljeni hidrati iz celih žitarica mogu smanjiti rizik od smrti od bilo kog uzroka, kardiovaskularnih bolesti ili raka. Najviše koristi imaćete od konzumiranja najmanje tri porcije celih žitarica dnevno, ali čak i jedna dnevna porcija smanjuje rizik od hroničnih bolesti.

Duži život

Istraživači sa Harvardske škole javnog zdravlja otkrili su vezu između ishrane bogate integralnim žitaricama i rizika od smrti. Njihovi rezultati, objavljeni u JAMA Internal Medicine, pokazali su da konzumacija celih žitarica smanjuje ukupan rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ovi nalazi dodatno podržavaju trenutne smernice za ishranu koje preporučuju povećanu konzumaciju celih žitarica… i takođe pružaju obećavajuće dokaze koji sugerišu da ishrana obogaćena celim zrnima može doprineti dugovečnosti, napisali su autori studije.

Osećaćete se srećnije

Ugljeni hidrati povećavaju nivoe neurotransmitera serotonina za dobro osećanje u mozgu, koji podiže vaše raspoloženje i obuzdava želju za nezdravim grickalicama poput slatkiša. Smanjićete stres i anksioznost.

Da, smršaćete

Hleb od celog zrna je bogat dijetalnim vlaknima, koja imaju brojne prednosti za gubitak težine. Prvo, vlakna se šire da bi ispunila vaš stomak, što znači da ćete se brže osećati sitima. A pošto je to složeni ugljeni hidrat, cela pšenica će se sporije variti, tako da ćete se osećati zadovoljno dugo nakon što napustite sto. Pored toga, vlakna sprečavaju skokove i padove šećera u krvi tokom dana.

Regulisaćete odlaske u toalet

Vlakna su korisna za još jednu telesnu funkciju: funkciju creva. Ugljeni hidrati iz celog zrna podržavaju naš sistem za varenje i pomažu telu da redovno izbaci otpad. Upravo unos celih žitarica može da odigra veliku ulogu u unosu preporučene doze od 28 grama vlakana dnevno. Hleb od proklijalog zrna ima više proteina, vitamina i minerala koji se mogu apsorbovati i može biti još lakši za varenje, kaže Blatner.

Zdravija koža i kosa

Ko bi rekao da lepota može imati veze sa hlebom? Ali istina je: hleb od celog zrna je prepun vitamina B i proteina, koji doprinose lepoj koži i kosi, prenosi ordinacija.hr.

Share Article

      
Follow MeWRITTEN BY