субота, 4 маја, 2024
vesti online

NAVODNI POKUŠAJ UDARA U CG: Poternica za Srbima i Rusima

PODGORICA – Zbog sumnje da su oni organizatori stvaranja terorističke grupe u noći parlamentarnih izbora 16. oktobra, odnosno napada na državni vrh Crne Gore, koji je osujećen, Nacionalni centralni biro Interpola Podgorica, na zahtev Vrhovnog državnog tužilaštva, raspisao je crvenu poternicu za državljanima Rusije Eduardom Širakovim i Vladimirom Popovim, i državljanima Srbije Predragom Bogićevićem, Nemanjom Ristićem i Milošem Jovanovićem.

Prema Sporazumu o izručenju sopstvenih državljana, osumnjičenih da su počinili najteža krivična dela, koji je potpisan posle afere „Balkanski ratnik“ između Srbije i Crne Gore, može se očekivati njihova brza ekstradicija zvaničnoj Podgorici. S druge strane, takav sporazum ne postoji između Crne Gore i Rusije, čiji državljani se sumnjiče da su krajem septembra 2016. godine, na teritoriji Crne Gore, Srbije i Rusije, organizovali grupu za vršenje neodređenog broja krivičnih dela terorizma i ubistva najviših predstavnika Crne Gore, tačnije premijera Đukanovića, kako tvrdi specijalni tužilac.

Prema naredbi za sprovođenje istrage specijalnog tužioca, oni su Aleksandru Sinđeliću, koji je postao svedok saradnik, dali najmanje 200.000 evra da organizuje izlazak naoružanih ljudi posle proglašenja rezultata izbora, ubijanje građana pred Skupštinom, „neutralisanje“ SAJ i PJP, pripadnika Vojske…

Ristić je podneo krivičnu prijavu protiv glavnog specijalnog tužioca CG Milivoja Katnića i Aleksandra Sinđelića, tvrdeći da je nevin.

Ristić i Bogićević su imali zadatak od Sinđelića da vrbuju druge zasad neidentifikovane članove, da im daju uputstva kako da na dan izbora dođu u Podgoricu i učestvuju na protestnom okupljanju DF. Jovanović je, navodno, imao zadatak da posle izbora kamenuje prostorije DF, kako bi se stvorio privid da je to delo kriminalaca, navodno bliskih tadašnjem predsedniku Vlade Milu Đukanoviću. (Novosti)