четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

Narko-bos na vezi sa vođama KLANA „AMERIKA“

Kosta Radanović (51), koji je pod policijskom tajnom pratnjom bio od početka ove godine, kako se ispostavilo pripadnik je stare garde srpskog podzemlja, najviše blizak s klanom “Amerika”.

Radanović je u kriminal ušao družeći se sa Vojom Amerikancem

Foto: Tanjug/APRadanović je u kriminal ušao družeći se sa Vojom Amerikancem

Radanović je uhapšen u ponedeljak, kada je prikupljeno dovoljno dokaza da je tokom ove godine slao kurire – mule, koji su za njega švercovali kokain i heroin širom sveta.

– U ta četiri slučaja, zaplenjeno je sedam kilograma narkotika, a pitanje je koliko je Radanovićevih kurira prošlo koji nisu otkriveni – kaže za “Blic” izvor iz MUP-a.

O Radanovićevoj biografiji, policija je dosad imala malo saznanja.

– On se prati od početka ove godine, i ono što je radio u tom periodu je poznato. S kim se družio, ko su mu glavni saradnici, sve to je poznato policiji. Tek posle njegovog hapšenja, kada je obavljen razgovor s njim, počele su da se sklapaju kockice i njegovog ranijeg života – kažu u policiji.

Tako se ispostavilo da je Radanović deo stare garde srpskog podzemlja, i u bliskim odnosima na nekadašnjim vođama najmoćnijih srpskih klanova.

– Radanović je u kriminal ušao družeći se sa Vojom Raičevićem, zvanim Voja Amerikanac, vođom nekadašnjeg klana “Amerika”. Kako je sklopljeno to prijateljstvo, nije poznato, ali verovatno potiče iz Amerike, u kojoj je Radanović živeo jedno vreme – kaže naš izvor.

Klan “Amerika” nastao je početkom devedesetih godina prošlog veka, a procvat je doživeo posle bekstva Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, iz Beograda 1995, kada je optužen za ubistvo Gorana Marjanovića i njegove devojke. Sve kriminalne aktivnosti, koje je do tada radio Jocić, preuzeo je Vojislav Raičević, zvani Voja Amerikanac. On je oko sebe okupio desetak kriminalaca, koji se organizovali distribuciju narkotika, ali su povezani i sa mnogim ubistvima.

I sam Voja pominjao se kao izvršilac nekoliko ubistava. Iako nikada dokazano, policija je sumnjala da ovaj klan, tada najmoćniji u Beogradu stoji iza likvidacija inspektora Dragana Radišića, Zorana Stevanovića, Mališe Milovanovića, Nebojše Đorđevića Šuce, kao i Radeta Ćaldovića i Maje Pavić, u februaru 1997. Mesec dana kasnije Raičević, čije je vođstvo počelo da se klima, nestao je pod misterioznim okolnostima. Njegovo telo nije nađeno. U podzemlju se priča da su se Vojina porodica i prijatelji tada zakleli da će ubiti sve koji imaju veze sa njegovim ubistvo. I ubistva su usledila, ali na meti su se našli i članovi klana “Amerika”.

Policija: Devet godina u zatvoru

Radanović je u zatvoru proveo devet godina. (Blic)