субота, 4 маја, 2024
vesti online

NAPAD ISPRED MANASTIRA NA KiM Ispaljena dva rafala na 20 Srba koji su čistili portu

Dva rafala ispaljena su danas na grupu od dvadeset Srba iz opšine Vitina koji su čistili portu manastira Svetog arhanđela Mihaila i Gavrila u selu Binač, a u napadu niko nije povređen. Ovo je za RTV Puls iz Šilova, potvrdio regionalni portparol policije Kosova Ismet Hašani koji je dodao da policija, po nalogu tužioca, pretražuje teren u potrazi za materijalnim dokazima.

Foto: RAS Srbija

Srbi na koje je pucano trenutno su u policijskoj stanici u Vitini gde daju izjave, javlja agencija Beta.

Prema njihovim rečima, predstavnici sela su pre tri dana podneli zahtev Kosovskoj policiji u Vitini da dobiju obezbeđenje dok čiste portu i pripremaju je za manastirsku slavu.

Kako su neki od Srba rekli novinarima nakon pucnjave u portu manastira je došla policijska patrola koja je insistirala da svi pođu u policijsku stanicu i daju izjave.

U izjavi za RTV Puls, gradonačelnik Klokota Srećko Spasić je rekao da je do napada najverovatnije došlo u cilju zastrašivanja Srba koji žive u tom delu Kosovskog Pomoravlja.

Srbi iz okolnih sela, 16 godina unazad čiste portu uoči manastirske slave Svetog arhangela Gavrila (26. jula), a na ruševinama manastirske crkve služi se liturgija na koju dolaze Srbi iz svih krajeva Kosova i Metohije.

Manastir posvećen Svetim arhanđelima Mihailu i Gavrilu, u narodu poznat kao manastir Binča – Binač, datira iz 14. veka. Od tada do danas više puta je napuštan i obnavljan. (Blic)