четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

Najuticajnija i najkradenija slika na svetu U SREDIŠTU 13 ZLOČINA

Ganski oltar, jedno je od najkradenijih dela na svetu, ali vekovima je njegovo poreklo bilo prekriveno velom tajnosti. Obimna restauracija koja je u toku polako otkriva istinu koju skriva ovo remek-delo holandskog slikarstva 15. veka.

Ganski oltar, zatvoren, posle restauracije
Saint Bavo's Cathedral Ghent

Foto: © www.lukasweb.be – Art in Flanders vzw, photo Dominique Provost / Promo Ganski oltar, zatvoren, posle restauracije Saint Bavo’s Cathedral Ghent

„Najuticajnija slika na svetu” i „remek-delo za kojim svet najviše žudi” delimično je očišćeno i polako mu se vraća originalni kolorit i veličanstven izgled.

Ovaj višepanelski oltar (retabl) zvaničnog imena „Poklonjenje mističnom jagnjetu”, čiji su autori braća Jan i Hubert van Ajk, završen je 1432. a nedavno je ponovo otkriven je u svom punom sjaju u katedrali Sv. Bavona u Ganu (Gentu) u Belgiji.

Delo koje je šest puta kradeno i bilo u središtu najmanje 13 zločina i misterija najverovatnije je započeo da slika holandski slikar Hubert van Ajk u Ganu 1426, ali on je preminuo iste godine pa je uvek bilo pitanje da li je išta naslikano njegovom rukom ostalo na oltaru. Završio ga je njegov mlađi brat Jan (oko 1390-1441). Oltar je munjevitom brzinom postao jedno od najpoznatijih dela na svetu, mesto hodočašća za vernike, turiste i umetnike, što je ostao i do danas.

Sve loše što može da se desi jednom umetničkom delu desilo se ovom retablu. Kraden je tokom Napoleonovih ratova, u Prvom i Drugom svetskom ratu i za dlaku spasen pre nego što je odbegli SS oficir hteo da ga digne u vazduh u rudniku soli u Austriji. Bio je predmet falsifikovanja, ikonoklasti su ga skoro uništili u 16. veku, a jedan župnik ga je prodao ispod žita. Jedna od ukupno 20 ploča ovog poliptiha ukradena je 1934. i više nikada nije pronađena. (Blic)