субота, 27 априла, 2024
vesti online

NAJGORI BIZNISMEN U SRBIJI Bogićević uništio firmu da bi je kupio za dinar

Akumulatori „blek hors“ od 17. januara se više ne proizvode jer je nakon isključenja struje Fabrika akumulatora u Somboru vrata zatvorila i za poslednjih 150 radnika.

Razradio podmuklu šemu: Miroslav Bogićević

Foto: P. Dimitrijević / RAS SrbijaRazradio podmuklu šemu: Miroslav Bogićević

Tako je još jedna kompanija iz nekada moćnog poslovnog carstva Miroslava Bogićevića na ivici propasti, a krivac za ovako neslavni kraj, po mišljenju grupe radnika, jeste vlasnik. Naime, oni tvrde da Bogićević, prikrivenim i nezakonitim radnjama, preko zakupca „Dem helas“, firme čiji je suvlasnik i jedan od osnivača Branimir Tucaković, bivši radnik i njegov dobar prijatelj, nagomilavanjem dugova tera firmu u bankrot, da bi je nakon toga kupio po bagatelnoj ceni. U prilog ovakvoj tezi navode i opstrukciju prodaje fabrike iz stečaja, kada su predstavnici „Dem helsa“ mehanizacijom blokirali kapije fabrike i sprečili obilazak potencijalnog kupca, kompanije „Exide“ iz Amerike. Sve to je za njih sumnjiv scenario, jer Bogićević teranjem fabrike u bankrot želi da je se ponovo dokopa, sada bez dugova, koji su oko 50 miliona evra.

Iz somborske fabrike akumulatora

Foto: S. Pualić-Špero / RAS SrbijaIz somborske fabrike akumulatora

– Postupak izdavanja u zakup firmi „Dem helas“ je obavijen velom tajni. Naime, tadašnja stečajna upravnica Zlata Rakić, bez saglasnosti odbora poverilaca, pod pritiskom 4. maja 2016. potpisuje ugovor sa „Dem helsom“ i to sa mesečnom zakupninom od 30.000 evra. Ipak, novi zakupac ne želi da ih plaća. Ne plaća ni struju i druge dažbine. Zato stečajni upravnik Predrag Ljubović 28. avgusta raskida ugovor i nalaže „Dem helosu“ da napusti fabriku. Sud 9. novembra donosi presudu o iseljenju, ali se zakupac ne iseljava jer je uputio žalbu – tvrdi grupa radnika FAS-a. (Blic)