петак, 26 априла, 2024
vesti online

NACIONALNA ORGANIZACIJA SRBIJE UPOZORAVA Ešerihija u mleku u kesama!

Oprez, na policama u prodavnicama je pasterizovano mleko opasno po zdravlje ljudi!

Mleko

Mleko, Foto: Oliver Bunić

Naime, u čak osam od 22 uzorka mleka u kesama stručnom analizom je utvrđeno prisustvo uporne ešerihije i enterobakterije.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), izjavio je juče da je utvrđeno da je mleko u kesama pojedinih prozivođača sumnjivog kvaliteta i da je kod osam od 22 kontrolisana uzorka otkriven viši nivo bakterija od dozvoljenog. Papović je naveo da NOPS-u već duže vreme stižu prijave građna da se pasterizovano mleko u kesama brzo i lako kvari i da ima čudan miris, zbog čega su odlučili da uzorke mleka pošalju na ispitivanje.

– Analizu je sproveo Naučni institut za veterinarstvo u Novom Sadu i došao do saznanja da određene mlekare imaju povišeno ili izrazito povišeno prisustvo bakterija u sirovom mleku, iako je mleko u kesi već obrađen proizvod. Nakon velikog broja prijava, rešili smo da obiđemo celu Srbiju kako bismo prikupili uzorke iz mlekara. Ono što se na prvi pogled može zaključiti jeste da su veliki proizvođači izuzetno pedantni i da u njhovom mleku nema bakterija, za razliku od malih mlekara, u čijem mleku u kesama je otkriveno prisustvo ešerihije koli i enterobakterije – rekao je on.

Prema njegovim rečima, to pokazuje da je situacija mnogo gora i da se moraju preduzeti zaštitne mere i kontrola kvaliteta mleka malih mlekara koje proizvode mleko u kesama.

Miroslav Stojšić, doktor veterinarske medicine, ističe za „Alo!“ da ukoliko su u mleku pronašli patogenu ešerihiju koli, to mleko može samo da se baci, dok enterobakterije ukazuju na nedostatak higijene.

– Kada govorimo o ešerihiji koli, postoji mnogo vrsta te bakterije. Naime, postoje sojevi koji nisu patogeni i koji se normalno nalaze u crevima, a takođe postoje i oni sojevi bakterije koji su patogeni i koji napadaju bubrege i bešiku, a to se malo duže i malo teže leči. To je jedna dosadna bolest, uporna. Ukoliko se radi o patogenim sojevima, jasno je da takvo mleko neupotrebljivo i da nije za ljudsku upotrebu. Kada je reč o enterobakterijama, one obuhvataju mnogo vrsta, međutim, glavno je da prvenstveno ukazuju na nedostatak higijene, na primer, da je neko čije su ruke bile prljave bio u kontaktu sa mlekom ili da se radi o nečistom vimenu – navodi on.

Nenad Petrović, direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, kaže za naš list da inspektori već rade svoj posao i da će rezultati biti ubrzo dostupni javnosti.

– Mi smo juče dobili informaciju i poslali smo inspektore u Institut za veterinarstvo u Novom Sadu da najpre vidimo ko je i šta ispitivao. Da prvo utvrdimo da li su tačni navodi koji se tiču povišenog nivoa bakterija u mleku. Ukoliko je to slučaj, uzećemo podatke i obići ćemo sve mlekare, svi proizvođači će biti kontrolisani. Naravno, ukoliko bude potrebe, snosiće sankcije – kaže Petrović.(Alo)