недеља, 5 маја, 2024
vesti online

NA POMOLU NOVA KRIZA Preko granice mogu samo ratni migranti

Srbija je počela da primenjuje sporazum šefova policija zemalja regiona, kojim je dozvoljen prolazak samo migrantima iz ratom zahvaćenih zemalja.

Migranti

Migranti, Foto: profimedia

Šefovi policija zemalja duž balkanske izbegličke rute dogovorili su se prekjuče u Zagrebu da će na makedonsko-grčkoj granici vršiti zajedničko profilisanje i registraciju izbeglica koje preko tih zemalja pokušavaju da dođu do EU.

Biljana Popović Ivković, šefica biroa MUP-a za saradnju s medijima, kazala je juče da granica sa Makedonijom nije zatvorena, kao što su preneli pojedini mediji, i objasnila da je počeo da se primenjuje sporazum iz Zagreba kojim je predviđeno zajedničko registrovanje izbeglica na grčko-makedonskoj granici i organizovanje njihovog prevoza do Austrije.

– Od danas se zapravo vrši profilacija migranata od strane svih potpisnika pomenutog protokola, što podrazumeva jaču kontrolu granice u cilju sprečavanja ilegalnih migracija – rekla je Biljana Popović Ivković. Ona je precizirala da se pravi razlika između ekonomskih ili ilegalnih migranata i izbeglica koje dolaze iz ratom zahvaćenih područja.

– Želimo da sprečimo evenutalne zloupotrebe u kretanju migranata – navela je Biljana Popović Ivković i naglasila da je od juče kontrola na makedonsko-grčkoj i makedonsko-srpskoj granici mnogo sroža. I makedonski ministar policije Oliver Spasovski rekao je da granica te zemlje sa Srbijom, ali ni sa Grčkom, nije zatvorena.

– Mi propuštamo migrante prema Srbiji – rekao je Spasovski i ponovio da se radi profilacija na osnovu prekjučerašnjeg dogovora direktora policija.

Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije, kazao je da se ne radi o zatvaranju, već o usporavanju koje je tehnički uslovljeno kako bi se stvorili uslovi za početak primene sporazuma.

S druge strane, Radoš Đurović, direktor Centra za pomoć i zaštitu tražiocima azila, ističe da prema njegovim informacijama migranti ceo dan ne mogu iz Srbije da pređu u Hrvatsku. On kaže i da, prema njegovim informacijama sa terena, ni na jug Srbije ne ulaze migranti iz Makedonije.

– Možda je to samo privremeno, ali takva je situacija ceo dan – rekao je juče Đurović.
Inače, i Srbija i Mađarska će pratiti šta se dešava u Evropskoj uniji i u skladu s tim će se ponašati u migrantskoj krizi, poručeno je na sastanku Nebojše Stefanovića i Šandora Pintera, ministara unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske. Sa sastanka na Horgošu poručeno da će u Srbiju moći da uđe onoliko izbeglica koliko će moći da uđe i u Austriju. (Alo)