среда, 15 маја, 2024
vesti online

MILO KRENUO OŠTRO PRETI: Miraš Dedeić zahteva da uhapse Amfilohija

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) pozvala je danas tužilaštvo da „pravdu štiti“ procesuiranjem predstavnika Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori i „njenog vođe“ mitropolita Amfilohija zbog poslednjih protesta opozicionog Demokratskog fronta (DF) koji su završeni nasiljem.

Crnogorski premijer Milo Đukanović, kako bi izvršio još jedan pritisak na opoziciju, angažovao je i mitropolita CPC Mihaila (Miraš Dedeić), koji se ustremio protiv protetanata i mitropolita crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohija Radovića.

Naime, Miraš Dedeić u svom saopštenju navodi da državni organi pripremaju tužbe protiv „počinilaca vandalskog napada na ustavni poredak“ i proziva vladiku Amfilohija koji je podržao protste protiv Milovog režima.

Ocenjujući da „nije dovoljno ako se lociraju samo na izvršioce kriminogenih i destruktivnih radnji s rušilačkih protesta u Podgorici“.

„Poslednji događaji u Podgorici potvrđuju da devastator neće stati u svojoj misiji“, naveo je Mihailo i dodao da Amfilohijev „dosadašnji i budući angažman i akreditacija u Crnoj Gori nemaju crkveni, duhovni i pravoslavno-hrišćanski karakter“.

Mitropolit Amfilohije podržao je proteste DF protiv vlasti koji su završeni neredima i tom prilikom ponovio anti-EU i anti-NATO stavove. Mitropolit kanonski nepriznate CPC Mihailo označio je Amfilohija kao „duhovnog vođu“ anticrnogorskog pokreta koji „urušava, predano, građansko biće i karakter Crne Gore“.

(Beta)- (Kurir)