понедељак, 4 марта, 2024
vesti online

Milanović od hrvatske pravi Severnu Koreju

Hrvatski premijer Zoran Milanović nastavio je s uvredama na račun Srbije, a sada se pominje i mogućnost da Hrvatska potpuno zatvori granicu s našom zemljom.

Ne prođe dan bez uvrede i pretnje: Zoran Milanović

Poslednja u nizu svađalačkih izjava Milanovića stigla je juče, kada je kazao da „Srbija ne funkcioniše kao država i ne radi apsolutno ništa” u vezi s izbeglicama koje idu prema Hrvatskoj.

– Ja bih hteo da naši istočni susedi funkcionišu kao država, što oni mogu, ali ne žele. Srbija nije država od jutros, možda imaju manje resurse i negde slabije funkcionše od Hrvatske, no Srbija nije treći svet, a ne rade apsolutno ništa – rekao je Milanović na predizbornom skupu njegovog SDP-a.
Istovremeno, zagrebački „Jutarnji list” piše da će „Hrvatska hermetički zatvoriti celu granicu sa Srbijom ako se nastavi priliv izbeglica”.
Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, ističe za „Blic” da su ovakve pretnje „nastavak zidanja krize”.
Popov objašnjava da hermetičko zatvaranje granice ne bi bilo kao sa Mađarskom, gde postoji ograda ali su legalni prelazi otvoreni za saobraćaj.
– Ovde ne bi bilo nikakvog prolaza. Ne bi mogla da prođe ni muva. Ništa, apsolutno. Koliko mi je poznato, takvu „hermetičku granicu” trenutno u svetu ima samo Severna Koreja – objašnjava Popov, koji smatra da bi se to obilo o glavu Hrvatskoj.
Politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski kaže da bi Hrvatska tako nešto mogla samo da pokuša.
– O potpunom zatvaranju granice se sigurno razmišlja, ali mislim da neće pokušati, i to iz političkih razloga, zbog straha od EU. Takođe, Hrvatska nema dovoljno ni vojske ni policije za tako nešto – navodi Puhovski.
On ističe da bi takav potez bio ekonomski daleko štetniji za Hrvatsku, koja mnogo više izvozi na istok nego što sa istoka uvozi.
– Bio bi to pucanj u vlastitu nogu, ali to je tipično za nacionalizam – zaključuje Žarko Puhovski za „Blic“.  (Blic)