уторак, 30 априла, 2024
vesti online

MI5: Al Kaida planira nove napade na Zapadu

LONDON – Teroristička mreža Al Kaida želi da izvede „spektakularne terorističke napade koji bi za posledicu imali veliki broj civilnih žrtava“ u Britaniji i drugim zapadnim državama, upozorio je prvi čovek britanske obaveštajne službe MI5 Endru Parker.

Parker je rekao da, i pored tog što danas novu opasnost predstavljaju džihadisti Islamske države, postoje saznanja da Al Kaida i dalje nastoji da „uradi nešto spektakularno“.

„Znamo da teroristi iz Sirije žele da izvedu direktne napade protiv Britanije i da nagovaraju ekstremiste da deluju samostalno“, rekao je Parker, a prenosi britanski „Skaj njuz“.

„Znamo da grupa koja čini ‘srce’ Al Kaidinih terorista u Siriji planira napade na Zapadu u kojima bi stradao veliki broj ljudi“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, meta terorista ove mreže, ali i „njihovih imitatora“ bili bi saobraćajne mreže i druga frekventna mesta.

„Skaj“ navodi da se od ranije zna da su stručnjaci Al Kaide za eksplozive prešli iz Pakistana u Siriju, odakle im je lakše da vrbuju dobrovoljce iz Britanije da izvedu napade na njenoj teritoriji, ali i drugim zapadnim zemljama.

Na njihovom čelu se nalazi stručnjak za bombe i druge eksplozive Muhsin al Fadli, koga traži američki FBI, a za bilo kakvu informaciju o mestu njegovog skrivanja, raspisao je i nagradu od sedam miliona dolara.

Posle napada na redakciju francuskog lista „Šarli Ebdo“, Britanija je rasporedila dodatne policijske snage u cilju jačanja mera bezbednosti.

Za sada se ne zna da li su glavnoosumnjičeni za taj napad delovali samostalno ili su bili povezani sa nekom međunarodnom terorističkom organizacijom.(Novosti)