субота, 4 маја, 2024
vesti online

Merkelova zaobišla narod

KANCELARKA Angela Merkel morala bi da prizna da je izjavu „Mi to možemo“ – kojom je nemačkom narodu natovarila na vrat ogroman broj izbeglica sa Bliskog istoka – izgovorila misleći isključivo na sebe.

Odavno je, međutim, jasno da ona migrantsku krizu ne može da rešava sama i da nije dobro učinila ni sebi, a nekmoli svom narodu.

Profesor na Univerzitetu u Kaselu Hajnc Bude ocenjuje u intervjuu za nemački „Velt“ da bi Merkelova morala da prizna javnosti da je u avgustu prošle godine mislila na sebe a ne na čitavo društvo. Takva kancelarkina poruka „mogla bi dodatno da poveća osećaj nesigurnosti u nemačkom društvu“, pa Bude smatra da je to razlog što je ona neće izgovoriti.

I pored toga, mnogi Nemci su ljuti, jer kancelarka njihove brige ne shvata ozbiljno. Posledice migracionog talasa su novogodišnja noć u Kelnu, uspon desnice, ljuti građani i posvađana Evropa – a sve je krenulo od „Mi to možemo“, piše „Fokus“.

Dok se političari i analitičari nadmudruju, u Nemačkoj bukti još jedan migrantski požar koji je raspirilo upravo geslo „Mi to možemo!“. Nemačka policija zadržala je juče grupu od 25 izbeglica hrišćanske vere iz Iraka koje su odbile češki azil i prešle u Nemačku. Izbeglice su zaustavljene na pet kilometara s nemačke strane granice. Preti im vraćanje u Češku, gde ih najverovatnije čeka pritvor u centrima zatvorskog tipa, a potom i deportacija u Irak.

Češka fondacija „Generacija 21“ je, u dogovoru sa vladom u Pragu, prebacila početkom godine grupu od 89 hrišćana sa Bliskog istoka u Češku, zbog pretnji Islamske države. Grupa izbeglica trebalo je da dobije azil i češki pasoš, ali se jedan broj njih predomislio i krenuo ka Nemačkoj. Ministar unutrašnjih poslova Češke Milan Hovanec privremeno je obustavio projekat pomoći hrišćanima iz Iraka i Sirije koje ugrožava teror Islamske države.(Novosti)