петак, 3 маја, 2024
vesti online

MALI POD ISTRAGOM: Tužilaštvo češlja skrivenu imovinu!

Gradonacelnik Beograda uhvacen je u muljanju prilikom prijavljivanja imovine, pa je Agencija za borbu protiv korupcije ovog meseca ceo slučaj uputila u tužilaštvo, saznaje Kurir. Uz to, Mali će morati da objasni i tvrdnje svoje sada već bivše supruge Marije, koja je rekla da ju je on ucenio kako bi Agenciji dala lažni iskaz o njihovoj imovini.

Prema saznanjima našeg lista, posle maratonskog postupka provere imovinskog stanja prvog čoveka prestonice, Agencija je 4. avgusta zaključila da postoje elementi krivične odgovornosti, pa je u dalju istragu uključila tužilaštvo.

– Agencija je skoro deset meseci proveravala istinitost podataka koje je Mali priložio o svojoj i ženinoj imovini. To je bila jedna od najkompleksnijih kontrola koje smo imali. Utvrđena je opravdana sumnja da je Mali uhvaćen u nezakonitim radnjama, odnosno da prijavljena imovina nije pravo stanje stvari. Zbog toga je sve otišlo u tužilaštvo, a u međuvremenu se pojavila i tvrdnja njegove supruge da je tim povodom davala lažan iskaz. Sve to će morati da se ispita, ali je to sad posao tužilaštva – objašnjava naš izvor blizak slučaju.

Slučaj 24 stana

Provera imovine gradonačelnika pokrenuta je posle otkrivanja afere u kojoj se Mali, u ulozi direktora ofšor kompanije, pojavljuje kao kupac 24 apartmana u letovalištu na Bugarskom primorju. On je tvrdio da je njegov potpis na ugovorima falsifikovan, ali to još nije dokazao.

Agencija nije odobrila Kuriru uvid u izjave koje su Siniša i Marija Mali dali 14. jula ove godine, uz obrazloženje da bi ta informacija „ugrozila, omela ili otežala“ dalji postupak.

Iz Agencije smo dobili potvrdu da je utvrđivanje imovine Malog sada predmet tužilaštva.
– Postupak provere podataka iz izveštaja o imovini i prihodima gradonačelnika Beograda Siniše Malog, pokrenut 21. oktobra 2015, okončan je i 4. avgusta 2016. podnet je izveštaj nadležnom tužilaštvu na dalju nadležnost i postupanje – navode u Agenciji.

Osnovi sumnje

Prema zakonu, Agencija ovakve izveštaje podnosi „ukoliko podaci i dokazi pribavljeni u postupku provere ukazuju na to da su eventualno izvršena druga krivična dela za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“. Agencija podnosi krivične prijave nadležnim tužilaštvima tek ako posle provere „ima elemenata koji ukazuju na to da postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo neprijavljivanje imovine ili davanje lažnih podataka o imovini“. (Kurir)