петак, 3 маја, 2024
vesti online

Makedonija pravi municiju za NATO

U FINIŠU kampanje uoči nedeljnih vanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji, predstavnici američke kompanije „Broudstoun difens“ su nadomak makedonskog Broda, na zapadu zemlje, počeli izgradnju „najsavremenije fabrike oružja, municije i opreme“. Investicijom vrednom pet miliona dolara, na 10 hektara kraj prevoja Barbaros, Amerikanci će izgraditi proizvodne pogone u pet hala.

Najavljeno je da će više od 200 radnika test proizvodnju u američkoj fabrici početi u maju, a redovnu proizvodnju u julu iduće godine. Osnivač američke kompanije Denis Prat precizirao je da će, uz administrativce, „biti angažovani lokalni majstori, bivši vojni personal, lica sa iskustvom u radu sa vatrenim oružjem“.

Ministar vojni u Vladi Makedonije, Zoran Jolevski je izjavio da će „Broudstoun difens“ u novu fabriku ugraditi najsavremeniju tehnologiju iz koje će se „američka i vojska zemalja članica NATO snabdevati municijom za lično naoružanje“.

– Ovaj projekat će finansirati SAD i njime ćemo praktično imati proizvođača na teritoriji Makedonije za municiju koju će koristiti i makedonska armija – kaže Jolevski, koji očekuje da Makedonija postane centar namenske industrije u širem regionu. (Novosti)