NA gradskim pijacama prošle sedmice Beograđani su kupili 2.463 tone voća i povrća. Najviše su se prodavale lubenice, iako im je promet u odnosu na prethodnu nedelju sa 457 pao na 415 tona. Po izveštaju „Veletržnice“, povećan je obrt namirnica potrebnih za ostavljanje zimnice, pa se čini se da su domaćice u glavnom gradu već zauzele „niski start“ za punjenje tegli.

Osim lubenica, tražene su bile i paprike, koje su po prodaji sa 362 tone zauzele drugo mesto. Beogradske domaćice kupovale su i kupus. Trgovci su prodali 280 tona ovog povrća, a po prometu kilograma blizu je bio i paradajz – 235 tona. U prvih pet najprodavanijih povrtarskih proizvoda, zahvaljujući obrtu od 184 tone, našla se i šargarepa.

Pazarili su se i krompir, crni luk, plavi patlidžan, krastavac i tikvice. Osim povrća, što onog koje ide u zimnicu ili onog na izmaku sezone, kupci su punili cegere i voćem. Kupovalo se za dnevnu upotrebu, ali i za pripremanje zimskih poslastica – džemova, slatkog, kompota… Najviše se trgovalo šljivom – 154 tone, grožđem – 147 tona i jabukom – 108 tona. Na listi najprodavanijih našle su se i breskve i dinje, mada je prodaja bila upola manja.

– U odnosu na pretprošlu sedmicu imali smo veći obrt kupusa za 30 tona, paradajza za 51 tonu i šargarepe za 29 tona – kažu u „Veletržnici“.

– Šljive je prodato 15, grožđa devet, a jabuke 26 tona više. Potražnja za krompirom porasla je svega za četiri, a plavim patlidžanom 22 tone.

Promet lubenica opao je za 42 tone, paprika 49, a crnog luka četiri tone. Upola se smanjila prodaja bresaka, dok je obrt dinja manji za sedam, a krastavaca 14 tona. (nOVOSTI)