субота, 27 априла, 2024
vesti online

Krvopije isisale 3,9 milijardi evra iz Srbije!

Izbeglice – novi uslov Srbiji za EU?

BEOGRAD –Srbija, za razliku od prethodnih šest meseci, više neće moći samo da preusmerava izbeglice na granice sa Hrvatskom ili Mađarskom, već će morati da izgradi i obezbedi smeštajne kapacitete za više desetina hiljada izbeglica koji će se duže vreme zadržavati u zemlji, piše Danas, pozivajući se na diplomatske izvore.

Kako oni tvrde, ispunjenje zadataka iz akcionog plana od 17 tačaka za suočavanje sa izbegličkom krizom, koji je usvojen na samitu u Briselu, predstavlja novi uslov, odnosno formalno očekivanje od Srbije u procesu evropskih integracija.

 

migranti izbeglice berkasovo

Beta/AP (Marko Drobnjaković)

 

Iako je na samitu u Briselu dogovoreno da Fronteks nadgleda granične prelaze i registraciju na

Opširnije…

Krvopije isisale 3,9 milijardi evra iz Srbije!

OFŠOR PLJAČKA Krvopije isisale 3,9 milijardi evra iz Srbije!

Beograd Firme koje posluju u Srbiji iznele su prošle godine u ofšor zone više od 2,5 milijardi evra, a u prvih osam meseci ove godine čak 1,4 milijarde.

Domaće kompanije i predstavništva stranih kompanija u Srbiji tako su u 2014. u of-šor zone transferisali dva “Telekoma”, skoro jedan španski Real Madrid čija se vrednost procenjuje na 2,9 milijardi evra, ali i 15 mostova preko beogradske Ade.

 

 

Novac koje su firme iz Srbije za samo godinu dana iznele u poreske rajeve jednak je i sumi koja je potreba da se sagradi čak hiljadu modernih obdaništa.
Prema podacima Narodne banke Srbije, najveći deo transfera bio je usmeren ka Holandiji 1,5 milijardi evra. Istovremeno je u Luksemburg transferisano 548 miliona evra, dok je u ofšor zonu na Devičanskim Britanskim Ostrvima otišlo 47 miliona evra…

 

Na spisku zemalja u koje je odlivan novac iz Srbije su i Švajcarska, Kipar, Kajmanska Ostrva, Monako, Maršalska Ostrva, Panama… Reč je o odlivu na osnovu tekućih, kapitalnih i finansijskih plaćanja, precizirali su u NBS za “Blic”.
Of-šor kompanije jesu legalan način poslovanja, ali i mogo jeftiniji i lakši nego što je to u zemljama koje ne slove za poreske rajeve.
– One vam mogu pomoći da legalno izbegnete poreze, finansijske kontrole i druge prepreke u poslovanju. Možete podizati novac, transferisati ga po volji na račune drugih pravnih i fizičkih lica, kupovati preduzeća i trgovati robom. Motiv za osnivanje ovakvih kompanija može da bude i prikrivanje pravog vlasnika. Takođe, vlasnik firme iz ofšor zona pri njenoj prodaji ne plaća porez na kapitalnu dobit. Ako knjiži profit u ofšor zoni vlasnik tamo može da isplati i dividendu i ponovo izbegne oporezivanje u Srbiji. Koliko zbog toga godišnje gubi srpski budžet gotovo da je nemoguće proceniti, ali ne grešim ukoliko kažem mnogo – ocenio je naš izvor.
U Srbiji posluje više od 1.000 preduzeća čiji su osnivači iz najpoznatijih of-šor zona. Međutim, Kipar više nije najpoželjnija ofšor zona zbog ulaska u EU.
– Sada i tamo firme moraju da plaćaju porez na dobit. Većina vlasnika ofšor firmi zato firme osniva u drugim zemljama, i to sve češće u Holandiji gde je porez na dobit pet odsto – kaže naš sagovornik.