субота, 4 маја, 2024
vesti online

KRAJ JEDNE ERE Režim koji Ameriku smatra ĐAVOLOM, sada je na rubu propasti

Čvrsti temelji stabilnosti koje je postavio čuveni venecuelanski predsednik Ugo Čavez postali su trošni i klimavi. Njegov naslednik Nikolas Maduro (53) grčevito se bori protiv svoje dve aveti: teške ekonomske krize koja izjeda zemlju i opozicije koja je sve bliža sticanju podrške za referendum na kojem će zahtevati njegov opoziv.

Teška situacija: Predsednik Venecuele Nikolas Maduro

Foto: Reuters / RAS SrbijaTeška situacija: Predsednik Venecuele Nikolas Maduro

Kao da je bilo juče kada je Venecuela sa svojih 30 miliona stanovnika važila za zemlju u kojoj su vladali blagostanje, mir i skoro pa u svetu iskorenjena politika socijalizma. Celih 17 godina socijalizma, tako neverovatnog u 21. veku, sada preti da bude srušeno.

Nestašica hrane jedan od najvećih problema

Foto: ProfimediaNestašica hrane jedan od najvećih problema

Opozicija centrističke Koalicije demokratske unije (MUD) raspisala je peticiju za referendum i uspela da sakupi po najmanje 1% glasova u svakoj od saveznih država u Venecueli, što je prvi uslov za glasanje o opozivu Madura. Drugi, ključni uslov za raspisivanje je najmanje 20 procenata podrške građana (oko četiri miliona potpisa). Ukoliko na referendumu Maduro izgubi poverenje naroda, opozicija će dobiti šansu da okonča režim socijalizma.

Teška ekonomska situacija izjeda zemlju

Foto: ProfimediaTeška ekonomska situacija izjeda zemlju

Narodu je teško. Venecuela već neko vreme grca u strašnoj ekonomskoj situaciji. Nestašice struje i hrane, kao i porast kriminala potpuno su paralizovali zemlju, koja ne tako davno nije mogla da se zamisli u ovakvoj situaciji. Pre samo šest godina, 2010. Venecuela je imala neverovatan BDP od skoro 400 milijardi dolara! (Blic)