уторак, 25 јуна, 2024
vesti online

Kostolac: Srbija dobija deset odsto više struje

SRPSKA energetska mreža će od 25. decembra u „Kostolcu“ dobiti još jedan pogon snage 300 megavata, kojim će se ukupna proizvodnja struje u našoj zemlji povećati za deset odsto. U rudniku uglja na Dunavu u petak su se uveliko pripremali za otvaranje ovog bloka B1, koji je obnovljen od kineskog zajma.

U isto vreme, sa gostima iz kineske firme CMEC, koja kreditira celokupnu obnovu rudnika, u petak su „pali“ konkretni dogovori oko izgradnje TE „Kostolac B3“, kako bi temelji bili udareni – već krajem sledeće godine.

– Ugovor sa Kinezima oko elektrane B3 biće parafiran u Skupštini Srbije do kraja februara – objašnjava Dragan Jovanović, generalni direktor „Kostolca“ – Tada ćemo morati da platimo avans od 107 miliona dolara. Onda sledi plan projektovanja i izgrada tehničke dokumentacije, pa je početak radova planiran za oko godinu dana. Posao je vredan 715 miliona dolara, a očekujemo da će oko 30 odsto otići u naše firme, i to prvenstveno građevinske i one koje se bave mašinogradnjom. Kinezi će doneti svoju opremu, a deo operative će raditi srpske kompanije.

Izgradnja „Kostolca 3“ izrazito je bitna i srpskoj i kineskoj strani, jer će ovim poslom obe države postaviti osnove za dalji rad. (Novosti)