Kolona kamiona na prelazu Jarinje 

OGNEN TEOFILOVSKI/Reuters
Kolona kamiona na prelazu Jarinje

Po isteku 48 sati policijskog zadržavanja, trojici kosovskih policajaca uhapšenih u Srbiji određen je pritvor, saopšteno je u petak iz Višeg suda u Kraljevu.

Više javno tužilaštvo u Kraljevu je pokrenulo istragu protiv osumnjičenih B.S. (1965), R.Z. (1975) i M.Š. (1961) zbog sumnje da su izvršili krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i ekspolozivnih materija, navodi se u saopštenju.

Za ovo delo je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Otkako su pripadnici srpskih bezbednosnih snaga uhapsili ovu trojicu pripadnika Kosovske policije, Vlada u Prištini je odlučila da pojača kontrole na graničnim prelazima, što se posebno odnosi na kamione sa robom srpskih registarskih tablica.

Iako su manja vozila i automobili srpskih tablica prelazili na kosovsku teritoriju, zbog kolona kamiona već dva dana se stvaraju gužve na prelazima između Kosova i Srbije.

Misija KFOR-a saopštila je da je pregledala teren posle hapšenja i razgovarala sa predstavnicima institucija Srbije i Kosova i da na osnovu sakupljenih podataka ostaje nejasno gde su se pripadnici KP nalazili u vreme hapšenja.

 

Kosovski premijer Aljbin Kurti zatražio je hitno oslobađanje trojice kosovskih policajaca, navodeći da se odustalo od optužbi za terorizam.

Bezuslovno oslobađanje zatražili su i američki Stejt dipartment i britansko Ministarstvo spoljnih poslova, pozvavši obe strane da se uzdrže od tenzija.

https://www.youtube.com/watch?v=Q15tYl03WzQ

Kurti je ocenio da je akcija Srbije u kojoj su uahpšeni policajci „bila agresija na Kosovo“, jer je Srbija ugrozila granicu Kosova i da Vladu to primorava da pojača granične kontrole.

„U zavisnosti od analiza i procena bezbednosnih institucija, one mogu uključiti i obustave saobraćaja u slučajevima kada se proceni da mogu predstavljati rizik.

„Naredne radnje biće preduzete na osnovu preporuka relevantnih institucija“, rekao je Kurti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da vlasti u Prištini „ne mogu da zabranjuju uvoz srpske robe“, jer se to kosi sa međunarodnim sporazumima, a da se time narod na Kosovu ostavlja bez najvažnijih namirnica – hleba, mleka i lekova.

Kako su uhapšeni policajci?

Fotografije hapšenja gde se kosovski policijci vide kako sa lisicama na rukama i odloženim oružjem, leže na travi, objavila je srpska policija.

Vlasti u Beogradu kažu da su u administrativnom pojasu prema Kosovu, daleko u dubini teritorije centralne Srbije, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Antiterorističke grupe posebne jedinice policije, uhapsili R.Z, B.S. i M.Š.

Time je „sprečena akcija koja po svim parametrima predstavlja teroristički akt“, rekli su iz MUP-a, prenosi Tanjug.

Sva trojica bila su naoružana automatskim oružjem i u punoj ratnoj opremi sa dži-pi-es uređajima, mapama i drugom opremom, izjavio je šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković, dodajući da su uhapšeni u reonu sela Gnjilica, u opštini Raška.

Kurti je tog dana poručio da su trojica pripadnika kosovske granične policije kidnapovana na severu Kosova u Leposaviću, u blizini, navodno, švercerskog puta kod granice, i da su to učinili pripadnici srpske vojske u znak osvete zbog hapšenja Miluna Milenkovića.

Miluna Milenkovića uhapsili su u utorak kosovski policajci, uz optužbe da je pre dve nedelje organizovao napad na vojnike KFOR-a tokom sukoba u Zvečanu, za šta je dan kasnije Specijalno tužilaštvo Kosova zatražilo pritvor.

„Ulazak srpskih snaga na teritoriju Kosova je agresija i ima za cilj eskalaciju i destabilizaciju“, napisao je Kurti na Fejsbuku, zatraživši hitno puštanje trojice policajaca.

Kosovska policija sumnja da su tri službenika granične patrole „kidnapovani“ na severu, „duboko na teritoriji Kosova, u pograničnom području“, saopštili su iz policije.

Kako se navodi, policajci su dežurali u mestu Tresave/Bare, kako bi sprečili korišćenje alternativnih puteva, koje koriste kriminalne grupe za ilegalni prelazak i šverc.

MERDARE 

STRINGERREUTERS

Policijska jedinica sastavljena od tri granična službenika je u sredu, u podne, prijavila da su, u blizini mesta gde su boravili, primetili maskirana i naoružana lica, dodaje se.

„Pripadnici naše policije nogom nisu kročili na teritoriju Kosova i Metohije i nisu prekršili Rezoluciju 1244.

„Spremni smo da ponudimo sve dokaze i da se otvori međunarodna istraga“, rekao je šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Tri kosovska policajca su policijskim vozilom došla do alternativnog prelaza i peške prešli na teritoriju Srbije, saopštio je državni sekretar MUP-a Srbije Željko Brkić.

On tvrdi da se hapšenje desilo na kilometar u dubini teritorije centralne Srbije.

„Predstavnici Ministarstva nisu prelazili, nisu bili u blizini administrativne linije, te samim tim nisu prekršili Rezoluciju 1244, a ni Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova“, rekao je Brkić.

Misija KFOR-a saopštila je da je pregledala teren posle hapšenja i razgovarala sa predstavnicima institucija Srbije i Kosova i da na osnovu sakupljenih podataka ostaje nejasno gde su se pripadnici KP nalazili u vreme hapšenja.

„U ovoj oblasti, blizu administrativne granične linije, institucije Kosova i Srbije imaju jasnu odgovornost da se koordinišu sa Kforom.

„Podsećamo obe strane na njihove odgovornosti pod Vojnotehničkim sporazumom između Srbije i Kfora, i procedurama za koordinaciju KP, uključujući graničnu policiju, sa Kforom“, navodi ova NATO misija u saopštenju.

Šta se dešavalo pre hapšenja policajaca?

Specijalno tužilaštvo Kosova zatražilo je pritvor za Miluna Milenkovića, koji je dan ranije uhapšen zbog sumnje da je organizovao napad na vojnike KFOR-a.

Dželjalj Svećlja, ministar unutrašnjih poslova Kosova, potvrdio da je jedna osoba uhapšena u utorak, tvrdeći da je navodno reč o vođi Civilne zaštite, ali i organizatoru napada na KFOR u Zvečanu, preneo je Kossev.

U sredu je održan protest Srba sa Kosova na kom je zatraženo puštanje Milenkovića, kik-boksera iz Severne Mitrovice.

Najnoviji problemi i kriza na Kosovu počeli su još prošle godine, kada su Srbi napustili kosovske institucije, ali i Kosovsku policiju, da bi kulminirali masovnim bojkotom izbora u četiri opštine gde su većinski narod.

Uprkos najavljenom bojkotu Srba, zapadne zemlje predvođene Amerikom odobrile su održavanje aprilskih izbora u četiri opštine na severu Kosova, mada su potom ocenili da se oni ipak ne mogu nazvati nelegitimnim.

Na tim izborima izlaznost je bila tek nekoliko procenata, ali su i pored toga vlasti Kosova naložile novoizabranim gradonačelnicima da odu na posao, čemu su se Srbi protivili i organizovali su proteste ispred opštinskih zgrada.

Tokom protesta, najviše nereda bilo je u Zvečanu, najpre između Srba i Kosovske policije, a nekoliko dana kasnije i Srba sa pripadnicima KFOR-a i kosovskih specijalaca, kada je povređeno više desetina ljudi na obe strane, od kojih neki teže.

Protesti traju gotovo tri nedelje, a između međunarodnih snaga i lokalnog stanovništva više nema incidenata.


Petnaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja.

Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.