Kandidat HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović izabrana je prošle nedelje za predsednicu države prema još uvek privremenim i nepotpunim rezultatima DIP-a, sa 50,74 odsto ili 1,114.856 glasova birača. Iz tako predstavljenog rezultata logično se zaključuje da je nova predsednica izabrana većinom glasova svih birača koji su glasali.

Međutim, dva dana posle održanih izbora na društvenim mrežama i portalima na internetu pokrenuta je oštra javna rasprava o ustavnosti i zakonitosti izbora Kolinde Grabar Kitarović za predsednicu. Legalnost izbora u sredu je dovela u pitanje Sandra Petrović Jakovina iz SDP-a, koja je u izbornom štabu Ive Josipovića bila zadužena za pravna pitanja.

Ona je izjavila da smatra da je pobeda Kolinde Grabar Kitarović po znakom pitanja i da se o svemu mora izjasniti Ustavni sud zato što Zakon o izboru predsednika nije usklađen sa Ustavom, te da po Ustavu Grabar Kitarović nije izabrana predsednica jer nije dobila većinu glasova svih birača koji su glasali.

“Predsednik Republike bira se većinom svih birača koji su glasali. Ako ni jedan od kandidata ne dobije takvu većinu, izbor se ponavlja za 14 dana” piše u 95. članu hrvatskog Ustava.

– Nećemo pozdraviti Kolindu Grabar Kitarović jer je ona neustavno izabrana za predsednicu Republike. Ustav precizno navodi kako je predsednik Republike Hrvatske izabran većinom glasova birača koji su glasali, a ona je dobila manje od polovine glasova. Hrvatska se nalazi u ustavnoj krizi i to će vrlo skoro svima postati jasno – dodao je izvor iz vladajuće SDP-a.  (Novosti)