Mladen ĐorđevićFoto promo CEBEF

Posle brojnih nagrada za prethodna ostvarenja, reditelj i scenarista Mladen Đorđević doživeo je ovih dana priznanje i sa novim, dugoočekivanim dugometražnim igranim filmom, kojim se vraća na „veliko platno“ – „Radnička klasa ide u pakao“ imaće svetsku premijeru u okviru zvaničnog programa 48. Toronto Film Festivala, koji će se odvijati od 7. do 17. septembra.

Na festivalu koji se uz Berlin, Kan, Veneciju i Sandens svrstava u „zlatnu petorku“, i smatra najavom za predstojeću dodelu Oskara, Đorđevićev film će biti prikazan u okviru jedne od najuzbudljivijih selekcija, “Ponoćno ludilo“ (“Midnight madness”), koja predstavlja ‘’divlje’’ filmove – ostvarenja koje karakteriše snažan autorski pečat reditelja, i poseduju i elemente trilera ili horora (poput Gaspara Noe i njegove „Veštice iz Blera“, ili radikalne muzičke parodije ‘’Weird: The Al Yankovic Story’’ sa Denielom Redklifom u glavnoj uloz, koji su prikazani prethodnih festivalskih godina).

– “Midnight madness” je kultna selekcija provokativnih filmova koji ispituju granice. To je, zapravo, majka selekcije koju sam uređivao kao selektor Festa, a zvala se „Granice“. Želeo sam da ukrstim sociopolitički angažovan film sa žanrom horora, trilera, uz primesu kempa. Radničku klasu, zapravo, više nemamo. Film govori o onima koji su gurnuti na marginu – kaže Đorđević za Danas, a ovih dana boravi u Rumuniji, gde završava montažu filma.

 

– Premijerna projekcija na festivalu u Torontu biće u ponoć, zato što smo za sada prinuđeni da naše sastanke održavamo noću. Ali uskoro ćemo izaći na svetlost dana! – objašnjava jedan od naših najradikalnijih filmskih autora.

‘’Radnička klasa ide u pakao’’ je prvo ostvarenje sa Balkana u ovoj selekciji, a predstavljajući Đorđevićev film, selektor Toronto Film FestivalaPiter Kuplovski je najavio:

“Ove godine, program „Ponoćno ludilo“ se vraća u veličanstvenu salu pozorišta Royal Alexandra, a predstaviće i dve savremene satirične provokacije – filmove ‘’Naga’’ iz Saudijske Arabije i ‘’Radnička klasa ide u pakao’’ iz Srbije – dve zemlje koje debituju u ovoj sekciji. Širok spektar ukusa će biti zadovoljen ovogodišnjom selekcijom’’, istakao je Kuplovski.

Đorđević je svoj novi film, koji je Kuplovski žanrovski odredio kao sociopolitički horor, snimao tokom pandemije (radni naslov je bio „Prvi maj“), a radnja se događa u malom, odumrlom gradu u Srbiji, i prati grupu bivših radnika fabrike, nedavno zatvorene u sumnjivoj privatizaciji.

 

U borbi za pravdu, lično dostojanstvo i goli život, u svom beznađu, prizivaju đavola da bi se osvetili svojim eksploatatorima, a Đorđevićeva priča fokusira potencijal za pobunu u ljudima, neograničenu moć i snagu koje su, kako je objasnio, prisutni u svima nama, ali su uglavnom sakriveni, začaureni.

– I moj četvrti dugometražni film, kao i prethodni, bavi se ljudima i grupama koji su gurnute na marginu ili su tamo svojom voljom. Margina im zapravo omogućava slobodu. Kroz ovaj film govori glas skrajnutih i potlačenih – izjavio je Đorđević, čija su ostvarenja dobila brojna priznanja na domaćim i svetskim festovalima.

Njegovi filmovi „Made in Serbia“, „Život i smrt porno-bande“ (na oko trideset festivala osvojio je više od 15 nagrada, ključujući i nagradu za najbolji scenario na Festivalu Fantasia u Montrealu, najznačajnijem u polju naučne fantastike, i kod internacionalne baze žanrovskog filma stekao je kultni status), „Sumrak u bečkom haustoru“ (Politikina Nagrada „Milutin Čolić” na 48. Festu, nagrada publike za najbolji evropski film…), radikalnim autorskim pristupom provocirali su domaće i svetske kritičare i publiku.

Glavnu ulogu u filmu „Radnička klasa ide u pakao“ igra Tamara Krcunović, a tu su i Leon Lučev, Momo Pićurić, Ivan Đorđević, Lidija Kordić, Mirsad Tuka, Szilvia Krizsan, Olivera Viktorović, Tomislav Trifunović i Dobrila Stojnić.

 

Pored Đorđevića, u autorskoj ekipi su direktor fotografije Dušan Grubin, montažer Lazar Predojev, kompozitor Kalin Nikolov, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Jelena Đorđević, maskekar Evi Zafir i snimatelji zvuka Momčil Božkov i Nenad Šćiban.

Producenti su Milan Stojanović (Sense Production), Mladen Đorđević (Banda), Martička Božilova (Agitprop), Maria Drandaki (Homemade Films), Ivan Marinović (Adriatic Western), Ankica Jurić Tilić (Kinorama), Anamaria Antoci (Tangaj Production) i Ivica Vidanović i Nevena Savić (Cinnamon Film).

Projekat za film ‘’Radnička klasa ide u pakao’’ podržali su Filmski centar Srbije, Bugarski nacionalni filmski centar, Grčki filmski centar, Filmski centar Crne Gore, Hrvatski audio-vizuelni centar i pan-evropski fond Euroiumaž.

Domaća bioskopska premijera planirana je u prvoj polovini sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.