петак, 3 маја, 2024
vesti online

KO PROFITIRA OD KRIZE U KATARU? „Putin greje ruke na opasnoj vatri koju je ZAPALIO TRAMP“

Američki predsednik Donald Tramp „raspaljuje opasnu vatru na Bliskom istoku“, a ruski lider Vladimir Putin „ne propušta priliku da na njoj ogreje ruke“, čineći od Rusije jednu od presudnih snaga u tom regionu, piše „Handelsblat“.

Foto: Peter DeJong / EPA;

Politika nove administracije Bele kuće na Bliskom istoku faktički jača položaj Rusije. Ruski predsednik postao je „glavni pobednik u globalnoj geopolitičkoj borbi“, piše autor teksta, prenosi InoTV.

„Handelsblat“ piše da se situacija za vreme Trampa veoma razlikuje od onoga što se dešavalo u spoljnoj politici SAD za vreme Baraka Obame. Sada se Vašington „već žestoko posvađao“ sa Evropom, „kao i sa arapskim svetom“. Istovremeno je Vladimir Putin, nastavlja list, „preuzeo taktiku Angele Merkel“, koja se sastoji u tome da „sačeka i puste ostale da se sami dogovore“.

Zajedno sa nizom aktivnih samostalnih poteza to je Rusiju isturilo na vodeće pozicije u globalnoj hijerarhiji, piše autor članka, upozoravajući da će značaj ruske države na međunarodnoj sceni nastaviti da raste, između ostalog zahvaljujući potezima Trampa, piše Ruska reč. (Blic)