субота, 4 маја, 2024
vesti online

Ko cepa Dveri – rublje ili liderska sujeta

Ko cepa Dveri – rublje ili liderska sujeta

Smilja Avramov zaprepašćena sukobom između Vladana Glišića i Boška Obradovića, a radijski voditelj Marko Janković kaže da je to dokaz da nisu politički zreli.

(Foto: Jutjub)

„Srpska posla”, bila je prva reakcija profesorke Smilje Avramov na pitanje kako vidi sukob u rukovodstvu Dveri između Vladana Glišića i Boška Obradovića. Ona je ovom pokretu zajedno sa ostalim intelektualcima Kostom Čavoškim, Milom Lomparom, Dobricom Erićem, Jasminom Vujić pružila podršku uoči izbora 2012. godine.

Avramovljeva kaže da je iz medija saznala za razlaz dvojice čelnih ljudi Dveri i dodaje da smo mi nesrećan narod, koji ne može nijednu akciju da sprovede do kraja, a da ne dođe do loma.

„Zaprepašćena sam njihovim razlazom. Imala sam veliko poverenje u Dveri i podržavala sam ih. U njima sam videla organizaciju koja će u budućnosti moći da preuzme mnogo toga. Veliko je pitanje da li ću i ubuduće da ih podržavam”, ističe Smilja Avramov, stručnjak za međunarodno pravo i nekadašnji Miloševićev savetnik.

Čuveni radijski voditelj Marko Janković, kandidat Dveri za gradonačelnika Beograda na izborima 2014. godine, ipak, nije iznenađen raskolom. On naglašava da je sukob Boška Obradovića i Vladana Glišića najbolji dokaz da nisu politički zreli.

– Odavno sam razočaran u ljude koji vode Dveri i njihove redove sam napustio svega nekoliko meseci posle prošlogodišnjih izbora. Nije mi se dopalo njihovo političko rezonovanje i ne zaslužuju moju pažnju. Njih interesuje samo novac, lični interesi i ko će biti gazda u stranci – naglasio je Janković.

U unutarpartijskom pregrupisavanju u kojem je Bošku Obradoviću pripala čelna funkcija i sva vlast u novoj partiji, a njegovom bliskom saradniku Vladanu Glišiću, koji je bio kandidat na predsedničkim izborima, ostale stare zasluge, dovela je do razlaza dvojice ideoloških istomišljenika. Sve je kulminiralo proteklog vikenda kada je objavljena, a kasnije demantovana informacija da je Glišić napustio pokret.

To je bio povod da na društvenim mrežama „koplja” ukrste pristalice Obradovića i Glišića koje su se uzajamno optuživale „da su ubačeni elementi”. Pojedini sumnjaju „da su ih posvađale ruske rublje”, koje su navodno oni dobili od Moskve. Situacija je prilično napeta, pa je, kako Glišić kaže, umalo dovela do fizičkog obračuna dve grupe pristalica u Novom Sadu i na beogradskoj opštini Voždovac.

„Nije tajna da je između nas dvojice velika tenzija i da smo gotovo na ivici sukoba i moramo da smirimo strasti dok ne bude kasno. Uprkos medijskim spekulacijama, nemam nameru da napustim Dveri i svim silama ću se boriti protiv autokratskog statuta koji Obradoviću daje veliku i nekontrolisanu moć”, kaže Glišić i dodaje da nije logično da budu jedina partija čiji predsednik nema zamenika ni pomoćnike.

Boško Obradović kaže da razume „da je nekom potreban sukob u Dverima, koga nikada nije bilo za 16 godina postojanja i rada”. „Sada, kada se raspadaju sve političke stranke koje poznajemo u poslednjih 25 godina višestranačja u Srbiji, potrebno je naći pukotine i u jedinoj novoj političkoj opciji u koju su mnogi birači položili svoje poslednje nade”, ističe Obradović.

Predstavnici ovog pokreta su 27. jula podneli dokumentaciju potrebnu za registraciju političke organizacije pod nazivom Srpski pokret Dveri (SPD). Zastupnik ovog pokreta je Boško Obradović. U Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu imaju rok od 30 dana da ih upišu u registar političkih partija. Kako „Politika” nezvanično saznaje, zbog određenih nepravilnosti, resorno ministarstvo će predlog vratiti predlagaču na doradu.

Boško Obradović uverava da nema nikakvih sukoba u Dverima, pa ni između njega i Vladana Glišića i kao dokaz za ovu tvrdnju navodi da je na Osnivačkoj skupštini Srpskog pokreta Dveri novi statut potvrđen sa više od 90 odsto podrške, a da je on izabran jednoglasno, računajući i glas Vladana Glišića.

„Duboko žalim što na izborima za predsednika Srpskog pokreta Dveri nisam imao protivkandidate, jer to onda omogućava konkurenciju ideja i ličnosti i svakome daje šansu da izmeri koliko je poštovan u pokretu”, kaže Obradović.

Glišić potvrđuje da je podržao Obradovića, ali napominje da će sporan statut Dveri podeliti na dva dela i da još neregistrovana stranka SPD pokušava da uzurpira ime Dveri i da on to neće dozvoliti.

„Oni će verovatno da registruju tu novu stranku kao SPD i pokušaće da dokažu da su oni naslednici pokreta Dveri. Ja ću se potruditi da Dveri ne postanu deo SPD-a, a posle toga očekujem da će me izbaciti iz članstva SPD-a tako što će voditi disciplinski postupak. To znači da ćemo, ako se ništa ne promeni, na pokrajinske i lokalne izbore izaći u dve kolone – SPD i Dveri”, ističe Glišić.

Boško Obradović ne želi da se bavi izbornim spekulacijama i navodi da ne postoji SPD i za raskol u Dverima prstom upire u naprednjačku vlast i navodi da ih mediji ne zovu da govore o ekonomskim temama, već samo kada traže podele u ovom pokretu.

„Pogledajte samo kako je krenula medijska ofanziva na DSS i Dveri od kada su istraživanja javnog mnjenja našu patriotsku koaliciju očitala preko cenzusa, na 6 do 7 odsto glasova, sa tendencijom rasta na 10 do 12 procenata”, zaključio je Obradović.

Vukadinović: Kao prevareni muž, poslednji saznam za prevaru

Trvenja i lomovi unutar Dveri su, izgleda, iznenađenje za političkog analitičara Đorđa Vukadinovića, koji je najpre nesporazum prokomentarisao: „Kao prevareni muž, poslednji saznam za prevaru.”

Ne može da kaže šta se dešava u Dverima, ali misli da je reč o spoju ličnih sukoba, sujeta i ambicija. Vukadinović ne odbacuje ni mogućnost da iza podela u desnici stoji vlast, ali naglašava da nema dokaza za tu tvrdnju. (Pravda)