понедељак, 6 маја, 2024
vesti online

Kinezi grade i ne plaćaju poreze

PODGORICA – Skupština Crne Gore usvojila je na jučerašnjem zasedanju Zakon o auto-putu Bar – Boljare. Izjasnilo se 68 poslanika, od toga 44 za, 22 protiv, dok su dva poslanika bila uzdržana. Poslanici su nedavno završili četvorodnevnu raspravu, a u ponedeljak su glasali.

Zakonom je predviđeno da kineske kompanije, angažovane na izgradnji prioritetne deonice od Smokovca do Mateševa, ne plaćaju poreze. Naime, dokumentom koji je Vlada usvojila još 29. maja predviđeno je da se porez na dodatu vrednost PDV plaća po stopi od nula odsto na promet prozvoda i usluga namenjenih za gradnju auto-puta koje realizuje izvođač radova ili za njegov račun.

Vlada je u julu prošle godine prihvatila ponudu kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu i njene kćerke firme „Čajna roud end bridž korporejšn“ za izgradnju prve deonice auto-puta Bar – Boljare od Smokovca do Mateševa. Te kompanije su ponudile da prioritetnu deonicu auto-puta od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona evra.

 

AKCIZE ZA GORIVOINVESTITOR će plaćati akcizu za gorivo po ceni od 169 evra za tonu. To je gotovo tri puta manje od sadašnje, koja iznosi oko 450 evra po toni.

 

Kineska Eksim banka je u septembru odobrila Crnoj Gori kredit od oko 687 miliona evra za gradnju deonice auto-puta od Smokovca do Mateševa, što čini 85 odsto neophodnog iznosa. Preostalih 120, od ukupno 809,58 miliona evra, obezbediće država.(Novosti)