четвртак, 16 маја, 2024
vesti online

Кинески банкарски гигант стигао у Србију

Сарадња Србије и Кине постаје пример свима како би требало да сарађује држава с државом, без обзира на величину, моћ и удаљеност, поручио је председник Србије Томислав Николић
Аутор: В. Р.субота, 21.01.2017. у 11:17

Кинеска банка почела да ради у Србији (Фото Танјуг)

У Србији је почела с радом Банка Кине (Банк оф Чајна), а церемонији отварања присуствовао је и председник Србије Томислав Николић, који је грађанима честитао долазак једног од највећих банкарских система у свету и истакао да се тиме очекује раст инвестиција у нашу земљу.

„Овај дан упамтићемо као почетак великих прилика које се указују Србији, као испуњење обећања да ће Београд постати регионални центар, а Србија лидер у многим областима, економским и банкарским посебно”, рекао је Николић на свечаности у Палати „Србија”.

Како је пренео Фонет, Николић је указао да је Банка Кине почела финансирање смедеревске железаре, и уз њену помоћ и уз знање и искуство „Хестила”, српска железара ће „пословати боље него икад у својој историји”.

„Сарадња Србије и Кине је свеобухватна, и као таква постаје пример свима како би требало да сарађује држава с државом, без обзира на величину, моћ, удаљеност, пример како ми то видимо и у чему препознајемо будућност у билатералним односима”, констатовао је Николић.

Како је нагласио, улагање Кине, после железаре, Пупиновог моста и других инфраструктурних пројеката, нарочито у енергетици, саобраћају и телекомуникацијама, наставља се доласком Банке Кине, од које се очекује финансирање изградње фабрика, што подразумева велики број нових радних места.

„Роба произведена у њима биће пласирана на тржишта од преко милијарду људи, на основу јединствених слободнотрговинских споразума које Србија има с Русијом, ЕУ и другим државама по преференцијалним условима и без царине”, рекао је Николић. Он је оценио да отварање једног од највећих банкарских система на свету значи да је у нашој земљи препознат партнер спреман за озбиљне задатке, политички стабилна држава, а економски држава у незадрживом успону, те да је због таквих показатеља Србија прва држава међу земљама централне и источне Европе с којом је Кина потписала Споразум о свеобухватном стратешком партнерству.

„Својим потписима на овом документу председник Си Ђинпинг и ја постали смо гарант његове реализације. Највећи инфраструктурни пројекат на свету ’Један појас, један пут’, који је, иначе, лична иницијатива председника Си Ђинпинга, обухвата и Србију”, рекао је Николић.

Та посета, казао је, послала је „снажну поруку” целом свету о пријатељству и сарадњи између две „тек географски удаљене земље које деле исте системе вредности, посвећеност миру и напретку, не само својих држава, већ човечанства”.

Николић је у име свих грађана Србије још једном захвалио Кини на принципијелном и чврстом ставу непризнавања независности такозване републике Косово и непримања у Унеско, као и на ставу Кине којим у међународној заједници брани принципе међународног права и Повеље УН.

Председник „Банк оф Чајна” Тјан Гуоли рекао је да отварање ове банке у Београду представља важан корак у циљу изласка у сусрет растућим потребама економске сарадње Србије и Кине, те да ће „Банк оф Чајна” дати даљи допринос кинеској иницијативи „Један појас, један пут”.

„Кина и Србија имају велике могућности за ширење сарадње у области развоја инфраструктуре и производног сектора, као и у сектору туристичких и финансијских услуга, истичући важност обостраних инвестиција између две земље. Децембра 2015. обим трговине између две земље достигао је 1,56 милијарди долара, да би у новембру 2016. међусобна трговина имала вредност од 1,48 милијарди долара”, рекао је Тјан, истакавши да, по основу основног капитала, његова банка на листи „Топ 1.000 светских банака” заузима четврто место.

Амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг поручио је да је по кинеском календару 2017. година среће – година петла, а од данас и „Банк оф Чајна” као златни петао кукуриче, пренео је Танјуг.

„Петао поручује кинеским компанијама, као и инвеститорима из других земаља, да дођу у Србију. Србија је мирољубива, политички стабилна земља и у њој су људи вредни и гостољубиви – дођите, инвестирајте у Србију”, навео је Манчанг.

Кинески амбасадор је додао и да је сигуран да „Банк оф Чајна” неће изневерити очекивања и да ће дати допринос даљем јачању стратешког партнерства Кине и Србије.

Та банка, која данас има више од 600 филијала у 51 држави света, има активу од 2.590 милијарди долара, депозити клијената су 1.800 милијарди, укупна кредитна средства 1.400 милијарди, а нето добит на крају 2015. године била је 27,6 милијарди. Кинеска банка у Србији ће пословати под именом „Банк оф Чајна Србија” а. д. Београд и покриваће све земље бивше Југославије, као и Грчку, Румунију, Бугарску и Албанију. Седиште ће јој се налазити на Новом Београду, у Булевару Зорана Ђинђића 2а.

У почетку би требало да финансира кинеске и српске компаније које ће заједнички наступати и на трећем тржишту, као и да пружа услуге и становништву.

Свечаној церемонији присуствовали су председница Народне скупштине Маја Гојковић, министри Владе Србије, као и амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг. (Politika)