четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

КИНА ПОКУШАВА ПРОДОР ПРЕКО СРБИЈЕ, АЛИ… Ево где је Запад припремио замку!

Србија је, према речима српских званичника, изабрана за центар инфраструктуре свих пројеката који се спроводе између Кине и 16 земља централне и источне Европе у оквиру пројекта „Један појас, један пут“.

Србија између НАТО и Кине (Фото: public)

Према речима каријерног дипломате Зорана Миливојевића, тај пројекат, односно „Пут свиле“, има стратешки значај и један је од носећих за 21. век. У њему, како каже, Србија има посебан значај, а нашу земљу као стратешког партнера Кини препоручује традиционално пријатељство двеју земаља, висок ниво поверења између политичких елита, али и геополитички положај наше земље.

– Србија је у срцу тог простора за који је Кина заинтересована — налази се на путу инвестиционих пројеката који су на линији ових интереса везани за ’Пут свиле‘, а то је оно што следи после куповине Луке Пиреј од стране Кине и настојања да се инфраструктурним пројектима повежу Централна и Источна Европа и ставе у функцију пројекта ’Пут свиле‘. Србија је неутрална земља, није чланица никаквих војних и других савеза, па не постоје ограничавајући фактори који би довели у питање реализацију пројеката што се тиче правно-техничких и правно-економских питања. Дакле, није случајно што је Србија изабрана за одскочну даску кинеских аспирација и интереса у вези са овим простором, објашњава Миливојевић.

Setup Timeout Error: Setup took longer than 30 seconds to complete.

Како каже, Кина је данас највећи светски инвеститор, што је за Србију изузетно важно у њеном покушају реиндустријализације.

– Тај процес практично је почео преко куповине Железаре Смедерево и неких других кинеских инвестиционих пројеката у Србији који су у вези са инфраструктуром и са оним што обнавља српску привреду. У том смислу су интереси Кине и Србије комплементарни. Веома важно у целој овој причи и овом аранжману је чињеница да са кинеске стране, која је велика сила, једна од водећих у свету, друга економија у свету, нема никаквих политичких, економских и других условљавања. То је оно што се потпуно уклапа у положај и позицију Србије у овим најновијим околностима, где је Србија суочена са одређеним условљавањима и са одређеним претпоставкама за даљу сарадњу, категоричан је Миливојевић.

Он подсећа на изјаву сенатора Џонсона који је боравио у Београду и био врло изричит у ставу да западна демократија треба да буде формула будућег развоја Србије на политичком плану. То је, указује Миливојевић, та претпоставка за продубљене односе и инвестиционе подухвате Запада према Србији, а Кина се Србији препоручује као партнер који нема ту врсту условљавања и нашој земљи приступа без икаквих ограда.

Миливојевић истиче да кинеске аспирације према Европи већ изазивају пажњу Запада, јер су се међународне околности промениле, идемо ка мултиполарном свету, а Кина је сада главни супарник Америке у светској доминацији.

– Не ради се само о томе да је Кина друга економије света, а можда чак и прва имајући у виду да је амерички унутрашњи дуг већи од спољног дуга, и да је САД виде као ривала. Продор Кине на овим просторима заокупља пажњу Запада и доводи у питање западну супремацију на овим просторима. У том смислу се може појавити озбиљна сметња, а већ имамо и неке индиције — Јункер је у свом говору у Европском парламенту, кад је говорио о стратегији ЕУ на средњи рок, сугерисао да се Кини спречи приступ високим технологијама и инфраструктури у Европи на тај начин што се не би дозволило преузимање предузећа од стратешког значаја у тим доменима. То је покушај затварања и покушај сузбијања могућности Кине да инвестицијама и коришћењем механизама слободне трговине изврши продор на овим просторима, указује Миливојевић.

На питање колико је реалан пројекат, који је најавио бивши председник Томислав Николић, о изградњи канала Морава-Вардар-Солун уз подршку Кине, о чему више можете да прочитате ОВДЕ, Миливојевић каже да тај пројекат на средњи и дужи рок има смисла јер би био од стратешког значаја за све три земље кроз које би пролазио.

– То везивање Дунава и Егејског мора би имало изузетно значајну економску, економско-политичку и економско-социјалну функцију. Оно што је политички елеменат који доводи у питање сам пројекат су ове промене које су се десиле у Македонији. Уколико Македонија уђе у НАТО, а видим да ће то бити у будућности, онда би то можда могла да буде физичко-политичка сметња и стратешка сметња реализацији једног таквог пројекта. Међутим, пошто је и он на неком дугом штапу, није искључено да се околности у будућности промене. Могуће да и Македонија препозна да јој, ипак, на средњи и дуги рок, није у интересу затварање и одсецање односа у региону, али Запад ће користити и ту чињеницу у функцији спречавања Кине у свом продору, указује Миливојевић.

Он напомиње да ћемо планове Запада моћи да тестирамо и преко изградње брзе пруге Београд-Будимпешта, која је део пројекта изградње саобраћајне инфраструктуре од Луке Пиреј до Централне Европе. На основу индиција које тада буду изражене, моћи ћемо да препознамо дугорочни интерес у спречавању Кине у наступу према Јужној и Централној Европи, истиче дипломата.

Извор: rs.sputniknews.com, (Pravda)