среда, 1 маја, 2024
vesti online

Kameron danas u britanskom parlamentu: Vodiću kampanju za izlazak iz EU

Britanski premijer Dejvid Kameron predstaviće danas u parlamentu dogovor koji je u petak uveče postigao s Evropskom unijom o uslovima ostanka Velike Britanije u Uniji, četiri meseca pre održavanja obećanog referenduma o tom pitanju.

Foto: Reuters

Kameron se nada da će ubediti većinu Britanaca da glasaju za ostanak u EU na referendumu raspisanom 23. juna, ali nije uspeo da ubedi uticajnog člana svoje Konzervativne stranke, gradonačelnika Londona Borisa Džonsona, koji se opredelio za izlazak zemlje iz EU (Bregzit).

Britanski premijer, čija Konzervativna partija ima snažno evroskeptično krilo, rekao je da će ministri i drugi zvaničnici moći sami da odluče da li će se zalagati za ostanak ili za izlazak iz EU.

Nekoliko britanskih ministara je najavilo podršku Kameronu za ostanak zemlje u EU. Međutim, najveća nepoznanica do sada je bilo kako će se opredeliti uticajni torijevac, Boris Džonson, koji je prethodnih meseci naginjao evroskepticima.

– Vodiću kampanju za izlazak iz EU – rekao je Džonson, ali je dodao da neće učestvovati u televizijskim debatama protiv svoje stranke. (Blic)