субота, 4 маја, 2024
vesti online

Израел после два месеца објавио да је ухапсио припаднике Хамаса који су планирали нападе

JЕРУСАЛИМ  Више од двадесет припадника екстремистичке палестинске организације Хамас, који су наводно планирали нападе у Израелу, ухапшено је на северу Западне обале, саопштила је данас израелска служба безбедности „Шин бет”.Осумњичени су да су планирали нападе у Тел Авиву, Јерусалиму и другим израелским градовима, као и на окупираној Западној обали.

Ухапшени су крајем априла, а међу њима су и два лидера: Мутасем Мухамед Салим и Фарес Камил Зебиди, преносе израелски међи.

Не памти се да је последњих година било тако великог хапшења.

Детаљи нису били објављени до данас, када је у војном суду ;подигнута оптужница ;против лидера Салема и Зебидија.

Нађене су бомбе за које се верује да их је направила ;та група, укључујући једну тешку 10 килограма која се може активирати мобилним телефоном, кажу власти.

Та група наводно делује од октобра 2017. године, а већина њених припадника је била повезана с организацијом Хамас и умешана у терористичке активности, укључујући прављење експлозива и бомби.Безбедносна служба је навела да је откриће те групе у Наблусу „показало константну жељу Хамаса да терористички напада израелске мете”.

Иако је „Шин бет” ухапшене повезао с исламским екстремистичким Хамасом, верује се да је један од лидера био у контакту са сиријском групом побуњеника која се некада звала „Нусра фронт”, а сада „Тахрир ал Шам”.

Вођа Салем из Наблуса је оптужен за покушај убиства, прављење експлозива, припадност терористичкој организацији и контакт с непријатељским агентом, као и за ковање завере за напад.

Хамас влада појасом Газе, а на Западној обали доминира ривалски палестински секуларни Фатах који је умеренији. (Бета),(POLITIKA)