понедељак, 13 маја, 2024
vesti online

Италија до 2025. избацује угаљ из производње струје

PИМ – Италијанска влада тврди да ће та земља до 2025. године укинути коришћење угља за подмиривање домаћих потреба за електричном енергијом у оквиру развоја одрживе и конкурентне енергетске стратегије.

Тај план је данас најавио премијер Паоло Ђентилони, у присуству министара за животну средину и економски развој, на церемонији потписивања Националне енергетске стратегије у Риму, извештава агенција АП.

Планом се предвиђају инвестиције од 175 милијарди евра до 2030. године у инфраструктуру, обновљиву енергију и развој енергетске ефикасности.

Према подацима државне статистике, из угља је подмиривано 16 посто потреба за електричном енергијом у Италији 2015. године.

Министар за економски развој Карло Календа рекао је да општинске и регионалне власти морају да се укључе у владине планове како би до 2025. достигле нулти проценат учешћа угља у производњи електричне енергије.

У енергетској стратегији су као циљеви постављени смањење емисије угљеника из енергетског сектора за 39 посто до 2030. године и за 63 посто до 2050, јавља АП а прноси Танјуг. (POLITIKA)