четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

ISTRAGA O PADU AVIONA U SINAJU

Istražiteljima će biti potrebna jedna do četiri nedelje da očitaju i napišu izveštaj o tome šta su pronašli u crnim kutijama ruskog putničkog aviona koji se srušio na Sinajskom poluostrvu.

Avion Egipat

Čeka se očitavanja zapisa iz crnih kutija, Foto: Tanjug/AP

U avionskoj nesreći je poginulio 224 putnika i članova posade, a snimci crnih kutija bi trebalo da daju odgovor na to šta se dogodilo sa letelicom.

Ruski istražitelji su počeli sa ispitivanjem crnih kutija, ali je saopšteno da neće dekodirati sadržaj dokle god ne budu bili prisutni predstavnici svih istraživačkih timova.

Spekuliše se da je unutar aviona bila postavljena bomba, dok zvaničnici tvrde da su na pad letelice uticali „spoljni faktori“. Viktor Jang, zamenik direktora avio-kompanije čiji se avion srušio, rekao je ranije da se tragedija dogodila brzo i da posada nije uspela da reaguje, navodeći da se avion raspao na velikoj visini. On je rekao i da veruje da ljudski faktor nije izazvao katastrofu navodeći da su kapetan i ostali članovi posade bili vrlo iskusni.

Drugi avion sa telima poginulih večeras je poleteo iz Kaira u Sankt Peterburg. Prvi avion, sa 144 tela je rano jutros sleteo na aerodrom u Rusiji. Kako javljaju svetski mediji, do sada je identifikovano svega šest žrtava nesreće.

U međuvremenu, oglasio se i američki Stejt Department. Portparol Elizabet Trud je odbacila mogućnost da je ISIS odgovoran za rušenje aviona iznad Sinaja. Ona je rekla da SAD nemaju informacije da je Islamska država pokušala tako nešto. (Alo)