среда, 1 маја, 2024
vesti online

Isteklo 14 sati, čekaju se kontramere Srbije prema Hrvatskoj

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će Srbija preduzeti kontramere, ukoliko Evropska unija do 14 sati ne reaguje na hrvatsku zabranu saobraćaja. Približno pola sata nakon isteka ovog roka, nikakvog zvaničnog saopštenja o merama Srbije još uvek nema.

Aleksandar Vučić danas na Beogradskom investicionom forumu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će Srbija preduzeti kontramere, ukoliko Evropska unija ne reaguje na hrvatsku zabranu saobraćaja.

 

On je to izjavio danas na otvaranju Beogradskog investicionog foruma.

 

Pročitajte još

– Ukoliko EU do 14 sati ne odgovori na situaciju na granici Hrvatske i Srbije, Srbija će preduzeti kontramere zbog jednostranog zatvaranja granice sa Srbijom za srpske kamione – izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.
Kako je rekao, Srbija će reagovati mirno, ne kršeći propise, ali će ukazati da Hrvatska ne može da se iživljava, ponižava Srbiju i uništava privredu Srbije bez posledica.
Vučić je ocenio da je potez Hrvatske „skandal neverovatnih razmera“.

 

Vučić: Srbija je do sada pretrpela štetu zbog zatvaranja granica Mađarske i Hrvatske od oko 20 miliona evra. To je katastrofalan signal za investitore.

– Nemam racionalno objašnjenje za takav potez Hrvatske, osim mržnje prema Srbima. Reč je o njihovom brutalnom napadu na Srbiju i pokušaju brutalnog urušavanja naše ekonomije – izjavio je Vučić novinarima u pauzi skupa „Beogradski investicioni dani“.

 

Vučić je najavio da će na današnjoj sednici Vlade, zakazanoj za popodne, biti preduzete određene mere, koje će se odnositi pre svega na Hrvatsku, a ne na čitavu EU.

 

– Ako vam neko urušava ekonomiju i poredi vas sa muvama, potcenjuje vašu zemlju, onda je obaveza Srbije da štiti svoj narod i svoju zemlju –  rekao je Vučić.

 

Hrvatsko objašnjenje kao iz zone sumraka

 

Prema njegovim riječima, Srbija je od hrvatskih zvaničnika dobila objašnjenje „kao da je iz zone sumraka“, odnosno poručili su da će pustiti srpske kamione, ako Srbija bude poslala pola izbeglica prema Mađarskoj.

„U EU se sve srušilo, i Šengen se srušio, a Srbija treba da plaća cenu“

 

Kako je istakao premijer Srbije, Srbija nije kriva za izbegličku krizu i nije ništa izazvala.

– Izbeglice dolaze iz Sirije, a ne Srbije. One dolaze u Srbiju iz EU. U Evropskoj uniji se sve srušilo, Šengen se srušio, a sad Srbija treba da plaća cenu – rekao je Vučić, navodeći da je o stavu Srbije upoznao i visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiku Mogerini.

– Pitao sam evropske zvaničnike da li je ovo moguće, da li se ovo dešava u Evropi. Ovo obrazloženje koje smo dobili me je šokiralo – rekao je Vučić, navodeći da su mere i sankcije hrvatske prema Srbiji bez razloga i opravdanja.

 

On je ukazao da EU krši sve svoje sporazume i civilizacijska dostignuća i uporedio ovaj period sa vremenom nekadašnjeg carinskog rata.

 

Premijer Srbije je naveo da se Srbija sa problemom izbeglica suočava pet meseci, a Hrvatska pet dana „opet oni imaju problema a mi nemamo“. On je dodao i da Srbija nikada nije imala, niti će imati problema sa tim ljudima, koji se ne plaše da u Srbiji daju svoj otisak prstiju.

 

Vučić je podsetio i da u prva četiri i po meseca niko od izbeglica nije išao u Hrvatsku, te da su sami birali svoje rute.
– Je l’ to znači da je trebalo da i mi da zaustavimo sav saobraćaj sa Makedonijom? – zapitao je Vučić.

 

On je rekao da su izbeglice slobodne da idu kuda hoće i da ih Srbija „ne trpa u konc logore“, već će nastaviti da se na lep način ponaša prema njima.

 

On je još dodao i da je Mađarska „bila poštena“, jer je zatvorila granicu u oba smera, a Hrvati su zatvorili prolaz za srpske kamione, ali „vrlo lepo“ njihovi kamioni idu u Srbiju.
(Blic)