субота, 27 априла, 2024
vesti online

Islamisti uništili biblioteku sa hiljadama knjiga i retkih rukopisa!

Pripadnici terorističke Islamske države upali su u biblioteku u iračkom gradu Mosulu, u kojoj su se nalazile stotine hiljada knjiga i retkih rukopisa i dokumenata! Kako prenosi britanski „Independent“, ekstremisti su uništili najmanje 8.000 retkih knjiga i dokumenata neprocenjive vrednosti.

Knjige u plamenu | Foto: Profimedia

Uništene i knjige neprocenjive vrednosti | Ilustracija: Profimedia

U biblioteci se čuva 112.709 knjiga i rukopisa, među kojima su i mnoge koje su na listi rariteta UNESCO-a.

Direktor biblioteke u Mosulu, Ganim al-Tan, izjavio je da su militanti ID zgradu uništili eksplozivom.

Anonimni izvor izjavio je da su stanovnici pokušali da spreče teroriste da unište biblioteku, ali da u tome nisu uspeli.

Islamska država | Foto: Profimedia

Nepismeni bolesnici: Islamska država | Foto: Profimedia

Islamisti su na užas prisutnih studenata, veliki broj knjiga spalili na lomači. Među dokumentima za koje se veruje da su zauvek izgubljeni nalazi se i kolekcija iračkih dnevnih novina s početka 20. veka, mape, knjige i kolekcije iz perioda Otomanskog carstva.

Stanovnik Mosula Rajan al-Hadidi izjavio je da među žiteljima grada vladaju bes i gnev od kada je ID zauzela to mesto.

Jedan profesor Univerziteta u Mosulu izjavio je da su ekstremsiti s uništavanjem biblioteke iz 1921. godine, koja između ostalog predstavlja i simbol rođenja modernog Iraka, počeli ranije ovog meseca. Među uništenim i teško oštećenim nalaze se i biblioteka sunitskih muslimana, 265 godina stara Latinska crkva i Manastir dominikanskih očeva, a sada i Mosulska biblioteka.

Oko 2.000 knjiga i dokumenata je, prema rečima očevidaca, utovaren u vozila sirijskih registarskih tablica i usred noći odvezen u nepoznatom pravcu.

Mosulska biblioteka je unitšena tokom druge američke kampanje protiv Sadama Huseina. Tada su nestali brojni vredni rukopisi i knjige, ali je veliki broj spasen zaslugom stanovnika tog grada, koji su ih skrivali po svojim kućama.

Mosul je najveći grad na severu Iraka. Islamska država okupirala ga je u junu prošle godine. (ALO)