уторак, 30 априла, 2024
vesti online

Iran ponovo vojno pomaže palestinski Hamas

Novi vođa Hamasa u pojasu Gaze Jehije Sinvar izjavio je da je njegova organizacija popravila odnose s Iranom nakon pet godina nesporazuma i ponovo dobija finansijsku i vojnu pomoć od te zemlje kako bi se pripremila za nova neprijateljstva s Izraelom.

Iranska vojska

Foto: HANDOUT / EPA;Iranska vojska

On je to rekao sinoć u vreme posete generalnog sekretara UN Antonija Guteresa Izraelu, kome se izraelski premijer Benjamin Netanjahu žalio na rastuću anti-izraelsku aktivnost Irana i njegovih saveznika u regionu.

Iran je ranije bio jedan od glavnih pristalica i pomagača ekstremističkog islamskog Hamasa koji u svojoj povelji poziva na uništenje Izraela. Međutim, 2012. godine, kada je Hamas odbio da podrži iranskog bliskog saveznika, predsednika Sirije Bašara Asada u sirijskom građanskom ratu, te veze su prekinute.

Sada su obnovljene i jače su nego ikad, rekao je Sinvar novinarima. „Danas su odnosi s Iranom odlični“, rekao je on tokom svog prvog sastanka s novinarima otkako je izabran za vođu u februaru, dodavši da Islamska Republika Iran najviše vojno i finansijski pomaže vojno krilo Hamasa.

Sinvar (55) bio je dve decenije u izraelskom zatvoru nakon što je proglašen krivim za organizovanje otmice i ubistvo dva izraelska vojnika. On ima bliske veze s vojnim krilom Hamasa i zalaže se za čvrst odnos prema Izraelu. (Blic)