уторак, 14 маја, 2024
vesti online

Hrvatska zahteva 40 milijardi evra RATNE ODŠTETE od Srbije

Srbi su označeni kao agresori i u novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz domovinskog rata, zbog kojeg se sada najavljuje da će Hrvatska tražiti 40 milijardi evra ratne odštete od Srbije.

Branitelji u Hrvatskoj

Foto: Antonio Bat / EPA;Branitelji u Hrvatskoj

Po najavama političara iz Hrvatske, ovaj zakon će da posluži i kao povod da se od Srbije traži oko 40 milijardi evra ratne odštete. Iako su Srbi već proglašeni agresorima u Deklaraciji o domovinskom ratu koja je usvojena 2000. godine.

Novi zakon je od početka bio sporan zbog rečenice „agresiju na Hrvatsku izvršile su Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne jedinice iz BiH, uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj”. Reakcija javnosti i srpskih predstavnika u Hrvatskoj samo je malo ublažila tu formulaciju i iz korigovanog teksta su izbačene „paravojne jedinice iz BiH”, dok je „veliki broj pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj” zamenjen sa „delom srpskog pučanstva u Republici Hrvatskoj”. Zanimljivo je da su troje Srba, iz redova Samostalne demokratske srpske stranke, ipak bili suzdržani kada je ovaj zakon usvojen u parlamentu. Milorad Pupovac, lider SDSS koji je pre dva meseca digao priličnu buru i uputio oštre kritike zbog novog zakona, objasnio je kako „biti suzdržan može značiti i biti protiv“. (BLIC)