понедељак, 4 марта, 2024
vesti online

HAOS: Iz Grčke nam stiže 15.000 izbeglica!

Štrajk zaposlenih na trajektima u Grčkoj, koji je usporio priliv izbeglica, juče je završen i od tog trenutka talas migranata pohrlio je ka Makedoniji i Srbiji

BEOGRAD – Više od 15.000 izbeglica krenulo je s ostrva Lezbos, gde su dva dana bili „zarobljeni“ zbog štrajka posade na trajektima u Grčkoj.

Oni se nezaustavljivo kreću ka Makedoniji i Srbiji i procenjuje se da bi u našu zemlju mogli ući već u ponedeljak ujutro.

Sporo prebacivanje

A kad se ima u vidu da granicu Srbije dnevno prođe do 5.000 migranata, nema sumnje da će nagli dolazak tri puta većeg broja ljudi biti veliki udar na naše kapacitete i organizaciju.
– Moglo bi doći do zastoja i dužeg zadržavanja izbeglica na našoj teritoriji. Ipak, računamo na to da će Makedonija taj broj prepoloviti pre nego što uopšte stignu do Srbije jer Makedonci nemaju toliki broj vozova da bi u Srbiju odjednom poslali više od 15.000 ljudi. Verovatno će 8.000 poslati za jedan dan, a 8.000 ostaviti za drugi dan – poručuju s graničnog prelaza u Preševu.

Dodatni problem, međutim, jeste i to što se novi režim prebacivanja migranata iz Srbije u Hrvatsku pokazao kao spor. Dogovor je bio da svaki dan iz Slavonskog Broda u Šid stigne četiri do pet vozova koji će prihvatati izbeglice i prebacivati ih u Hrvatsku. Međutim, vozači autobusa koji su prevozili migrante iz Preševa do Šida pričaju za Kurir da je u sredu tokom cele noći pristao samo jedan voz iz Hrvatske, a i on je mogao da prihvati tek deo izbeglica koje su neprestano pristizale na železničku stanicu. Tako je više od 2.000 izbeglica sa Bliskog istoka u sredu i četvrtak provelo punih 26 sati u autobusima u Šidu čekajući da stigne voz iz Hrvatske kojim idu u tu zemlju. (Kurir)