субота, 27 априла, 2024
vesti online

Hag odbio zahtev BiH za reviziju tužbe

Međunarodni sud pravde u Hagu odbio je zahtev Bosne i Hercegovine za reviziju presude protiv Srbije, javlja N1.

Piše: Danas Online

09. mart 2017. 17:23

Hag odbio zahtev BiH za reviziju tužbe

Foto:Wikipedia

Pismo koje su dobili članovi Predsedništva BiH Klix.ba je preneo u celini:

„Vezano za moje pismo od 24. februara 2017. godine (br. 148182), u kojem sam tražio od Predsedništva BiH da pojasni problem o kojem sam pisao, čast mi je, po nalogu Suda, informisati Vaše ekscelencije o sledećem:

Sud je propisno razmotrio mišljenja članova Predsedništva, koja su izneli u svojim pismima. Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donela nadležna tela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, povodom zahteva za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija).

Stoga, ne može se ništa preduzeti povodom dokumenta pod nazivom ‘Aplikacija za reviziju Presude od 26. februar 2007. godine u slučaju primene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (BiH vs. Srbija)“, stoji u pismu koje je članovima Predsedništva BiH uputio Filip Kuvrer, pisar Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Premijerka Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović ocenila je danas da je odluka Međunarodnog suda pravde da odbaci reviziju tužbe protiv Srbije za nju bila očekivana, jer zahtev nije bio posledica usaglašenog stava institucija, dok je premijer Federacije Bosne i Hercegovine (BIH) Fadil Novalić rekao da ne komentariše sudske presude, piše Fonet.

Stav suda i obrazloženje je da revizija nije posledica usaglašenog stava. Za mene je to bilo očekivano, ali nemam ništa dalje da klomentarišem, rekla je Cvijanović na konferenciji za novinare.

Novalić je rekao da nije pravnik i da se ne razume u te procese, ali da sudske presude ne komentariše.

– (Danas)