понедељак, 6 маја, 2024
vesti online

GRUEVSKI PODLEGAO PRITISCIMA: Dogovoreni vanredni izbori u Makedoniji

SKOPLjE – Politički lideri u Makedoniji saglasili su se danas da prevremeni izbori budu održani do kraja aprila 2016. godine, izjavio je u Skoplju evropski komesar za proširenje Johanes Han posle razgovora sa predstavnicima četiri najuticajnije političke partije o prevazilaženju aktuelne političke krize.

Gruevski (Foto: Sajt vlade Makedonije)

Han je, izlazeći sa razgovora u Skoplju, rekao da su se Gruevski i njegovi oponenti saglasili da „do kraja aprila naredne godine treba da budu održani prevremeni izbori“.

Rojters ocenjuje da je to znak za moguće okončanje višemesečnih previranja u toj zemlji i navodi da je konzervativna vlada premijera Nikole Gruevskog pod pritiskom još od januara zbog afere prisluškivanja, što je obelodanila opozicija tražeći njegovu ostavku.

„Imali smo veoma intenzivne i konstruktivne razgovore. Još jednom smo potvrdili evroatlantsku perspektivu zemlje. Važno je prevazići trenutnu tešku kriznu situaciju u zemlji kako bi se ta perspektiva očuvala“, rekao je Han novinarima po završetku razgovora.

On je istakao da je, pre otpočinjanja pregovora Makedonije o članstvu u EU, važno prevazići tešku unutrašnju situaciju u toj zemlji.

„U vašoj zemlji moramo da radimo u duhu saradnje i nužnih političkih kompromisa kako bi se sačuvala neophodna ravnoteža između različitih društvenih grupa“, rekao je evropski komesar.

Prema njegovim rečima, tokom današnjih razgovora je dogovoreno da otpočne neka vrsta prelaznog perioda i da do kraja aprila iduće godine budu održani prevremeni izbori.

„Ali je važno da se zemlja pripremi u vezi sa odgovarajućim izbornim propisima, biračkih lista, poštovanja prava manjina. Biće važno i prihvatiti sve preporuke Evropske komisije u vezi sa nezavisnošću susdstva“, ukazao je Han.

On je rekao da je dogovoreno da se, kad je reč o pregovorima o članstvu između Makedonije i EU, primeni uobičajena metodologija, a to je da prvo budu otvorena poglavlja 23 i 24, koja se, kako je podsetio, odnose na vladavinu prava, nezavisnost pravosuđa, slobodu medija…

„Sve to će biti primenjeno i pomoći će da se ova zemlja modernizuje radi evropske perspektive. To je međunarodna obaveza i odgovornost“, istakao je Han, zahvalivši ambasadorima SAD i EU na podršci današnjem dogovoru.

On je najavio da će naredne nedelje u Briselu biti organizovan ponovni sastanak kako bi se postigao konačan sporazum koji će, kako je naglasio, omogućiti Makedoniji da krene dalje i iskoristi trenutnu krizu kao priliku da se modernizuje.

Han je ukazao da je na političkim strankama da se ozbiljno i pošteno međusobno nadmeću.

„Ova zemlja jeste i biće u fokusu pažnje međunarodne zajednice. Ako sve prođe kako treba, čvrsto sam ubeđen da će njena politička kultura biti ojačana i slediti evropske standarde“, zaključio je evropski komesar. (Pravda)