четвртак, 2 маја, 2024
vesti online

ГОРИ ЦЕЛА ЛИНИЈА РАЗДВАЈАЊА: Ово је тренутна ситуација на новоруском фронту

Последњих дана јануара дошло је до ескалације сукоба између украјинских снага и јединица Доњецке Народне Републике.

Борбе у Новорусији (Илустрација: Правда)

28. јануара украјинске паравојне формације, уз подршку артиљерије Украјинских оружаних снага покренуле су офанзиву на положаје Доњецке Народне Републике.

Уласком иза линија разграничења, украјинске снаге су саме себе гурнуле у сигурну смрт, пошто су претрпели бројне губитке пре него што су закључили да минска поља ДНР-а нису проходна и повукли своју пешадију са фронта.

Од тог првобитног напада, започеле су борбе које непрекидно трају на више тачака на линији раздвајања, а нарочито жестоке борбе су се водиле у јужним пределима Авдејевке, места у близини Доњецка. Обе стране користе разна артиљеријско-ракетна оруђа, међу којима и БМ-21 „Град“.

До 31. јануара из строја је избачено скоро 90 украјинских војника, међу којима је најмање 24 изгубило живот на фронту, а како су известили локални активисти, болнице у Харкову пуне су рањеника.

Упркос мирном почетку последњег дана јануара, кијевске снаге су извршиле већи број напада и оружаних провокација, а нажешће борбе водиле су се у Нижњем Лозовоју и Александровки.

Нападом на положаје ДНР-а у Доњецку и Авдејевки, Кијев је прекршио међународни договор који је постигнут у такозваном „Нормандијском формату“, а повици који сада стижу из Порошенковог кабинета о хуманитарној катастрофи у околини Авдејевке не изазивају жељени одјек у међународној јавности.

Стални представник Руске Федерације при ОЕБС-у Александар Лукашевич упозорио је ову организавију да Кијев покушава да уграби територију у Донбасу „метар по метар“, а да је Народна милиција ДНР-а реаговала одмерено.

Лукашевич је приметио да је најновија ескалација сукоба на истоку Украјине дирекатн резултат политике коју воде украјински председник и његов министар унутрашњих послова.(Pravda)