петак, 3 маја, 2024
vesti online

Фолксваген се нагодио са САД, плаћа 4,3 милијарде долара казне

Фолксваген се нагодио са САД, плаћа 4,3 милијарде долара казне

среда, 11.01.2017. у 23:48

Фото Јутјуб

ВАШИНГТОН  – Фолксваген  је постигао нагодбу у САД „тешку“ 4,3 милијарде долара, у оквиру колективне тужбе и кривичног поступка који је америчка влада покренула против компаније због скандала са лажирањем вредности издувних гасова, јавља Ројтерс позивајући се на два извора упозната са ситуацијом.

Амерички државни тужилац Лорета Линч и шефица Агенције за заштиту животне средине Ђина Мекарти ће нагодбу озваничити касније вечерас на конференцији за новинаре у Вашингтону, наводи се у саопштењу америчке владе, јавља Ројтерс а преноси Танјуг.

Британска агенција је, такође, сазнала да би тужиоци могли да покрену кривични поступак против још неких појединаца у овом случају.

Фолксваген је потврдио синоћ да је са америчким регулаторима постигао оквирну нагодбу од 4,3 милијарде долара, у склопу скандала „дизелгејт“.

Како наводи Ројтерс, нагодба неће утицати на текућу истрагу коју влада у Вашингтону спроводи против садашњих и бивших званичника Фолксвагена.

Немачка компанија је претходно пристала да плати до 17,5 милијарди долара у САД како би „ставила тачку“ на оптужбе америчких регулатора, власника аутомобила и дилера, и такође је понудила откуп готово 500.000 аутомобила.

Под притиском америчких власти, Фолксваген је у септембру 2015. године признао да је у 11 милиона дизел возила уградио тајни софтвер који смањује емисију штетног азотног оксида током лабораторијских тестова.

Тај скандал, који су глобални медији назвали „дизелгејт“, угрозио је репутацију и умањио продају Фолксвагенa. (Politika)