субота, 27 априла, 2024
vesti online

Folksvagen priznao da je varao kupce

Najveći evropski proizvođač automobila Folksvagen priznao je da je u više od 11 miliona automobila sa dizel motorima tipa EA 189 ugradio softver koji je vrednosti izduvnih gasova prikazivao mnogo nižim nego što jesu. Njihova prodaja je obustavljena. Prevaru je otkrio američki Međunarodni savet za čist saobraćaj čiju je sumnju pre dve godine Folksvagen oštro demantovao. Na američkom tržištu, koje ima mnogo oštrije propise o dozvoljenom nivou izduvnih gasova, prodato je 500.000 ovih automobila.

Prema zvanično u Vašingtonu nepotvrđenim informacijama nemačkih medija, protiv Folksvagena su nadležni američki organi pokrenuli krivični postupak i firmi preti kazna od maksimalno 18 milijardi dolara, verovatni zahtevi za obeštećenje kupaca, pad prodaja na američkom tržištu i – nova bura u najvišim rukovodećim strukturama. Afera je na noge podigla nemačke političare i privrednike, ne samo zbog sumnje da je manipulacija prisutna i na nemačkom tržištu, nego najpre zbog velike štete koju bi mogla da nanese imidžu ukupne nemačke industrije kao sinonima za kvalitet i pouzdanost.

 

Mada vrednost akcije Folksvagena pada drugi dan zaredom – po gotovo 20 odsto – i mada je firma, u skladu sa berzanskim pravilima, uputila odgovarajuća upozorenja investitorima u pogledu dobiti, nemački analitičari veruju da će Folksvagen, koji ima rezerve likvidnosti od 21 milijardu evra, aferu relativno lako finansijski preživeti. To se za njegovog šefa Martina Vinterkorna ne bi baš moglo tvrditi.

Vinterkornu je baš nedavno pošlo za rukom ono što dosad nikome nije. U Folksvagenu, koji je u većinskom vlasništvu ne baš složnih porodica Porše i Pjeh, neposrednih naslednika osnivača Ferdinanda Poršea, unuk Ferdinand Pjeh, sa nadimkom Patrijarh, važio je za neprikosnovenu figuru. Nezadovoljan tehnološkim zaostajanjem Folksvagena za konkurentom BMW-om, u vlasništvu brata i sestre Kvant, kao i rezultatima Folksvagena upravo na američkom tržištu, Pjeh je, po svom sto puta oprobanom uspešnom modelu, pokušao da ukloni Vinterkorna sa mesta šefa Uprave. Neverovatno, ali uz pomoć predstavnika zaposlenih Bernda Osterloha, Vinterkorn je sa mesta šefa Nadzornog odbora i iz firme uklonio Pjeha. U petak je Martinu Vinterkornu trebalo da bude potvrđeno produženje menadžerskog ugovora do 2018. godine. Takođe moćni Osterloh još ga podržava, ali se sa svakim danom afere broj uticajnih glasova za njegovo uklanjanje sa vrha firme povećava. (Danas)