Tri stvari koje treba znati o nadolazećem fenomenu El Ninjo

SCITECH 08. jun 202315:31
REUTERS/John Vizcaino

Šta bi se moglo dogoditi ako površina ekvatorijalnog Pacifika postane samo malo toplija? Mogle bi umreti hiljade ljudi zbog promene vremena od Indije do Floride. Privrede bi mogle izgubiti milijarde dolara, cene robe kao što su kafa i kakao bi mogle znatno poskupeti.

Područja koja su pre bila pošteđena mogla bi doživeti razorne uragane, poplave ili suše, a druga bi imala predah od takvih razornih sila.

Celi taj ciklus je poznat kao vremenski fenomen El Ninjo – južna oscilacija. On se sastoji od faze El Ninja (tople faze Pacifika), La Ninje (hladna strana) i neutralne faze koja se javlja između.

Prognostičari očekuju da će se cela stvar ponovno pokrenuti u narednim mesecima, a vrhunac će biti oko decembra ili januara. Bloomberg je istakao tri ključne stvari koje treba znati o nadolazećem fenomenu El Ninjo.

Kakav je očekivani efekat?

El Ninjo obično znači jaku kišu duž pacifičke obale Amerike, od Kalifornije do Čilea i preko Argentine. To bi mogla biti dobra vest za Argentinu, gde je rekordna suša pogoršala ekonomske probleme zemlje.

POVEZANE VESTI

S druge strane, poslednji veliki El Ninjo 2015-2016, najjači od rekordnog 1997-1998, doneo je smrtonosne poplave Srednjem zapadu SAD. El Ninjo obično stvara suvo vreme u Australiji, Indoneziji, Filipinima i severnom Brazilu.

Poslednji put ovaj vremenski fenomen smanjio je količinu padavina za vreme indijskog monsuna, isušivši poljoprivredna zemljišta i ograničio proizvodnju kakao u Obali Slonovače, pirinča na Tajlandu i kafe u Indoneziji, a šumski požari izbili su u Australiji i Južnoj Africi.

Šta uzrokuje ciklus?

Nisu poznati tačni razlozi zašto se javlja El Ninjo, ali neki naučnici smatraju da ovaj fenomen nastaje zbog načina na koji Zemljina atmosfera baca toplotu u svemir. Atlantski i Indijski okeani imaju slične događaje, ali oni nemaju dalekosežan uticaj kao oni u ogromnom Pacifiku.

Utiču li klimatske promene na ciklus?

Neki rani modeli sugerisali su da će kako se Zemlja zagreva, broj El Ninjo događaja rasti. Međutim, čini se da se to nije dogodilo. Do ovog veka, La Ninja je dominirala ciklusom.

Biće potrebno više istraživanja da se otkrije zašto, kažu meteorolozi. Prema Džeraldu Milu, višem naučniku u Nacionalnom centru za istraživanje atmosfere u SAD-u, jedna je teorija da je činioc dim od šumskih požara koji su harali Australijom tokom 2019. i 2020. godine.

Toliko je varijabli koje utiču na El Ninjo i njegove posledice, primetio je pre nekoliko godina meteorolog američke vlade Tom Di Liberto, da izdvajanje uloge globalnog zagrevanja možda nije moguće.