четвртак, 9 маја, 2024
vesti online

ЕВРОПА СПРЕМНА НА РАТ СА АМЕРИКОМ: Крај једног савезништва

Европске елите још увек нису преболеле пораз Хилари Клинтон на изборима.

Оланд и Меркел (Фото: РИА Новости)

Шеф немачке дипломатије Франк Валтер Штајнмајер рекао је да је долазак Трампа на власт крај поретка у свету, а бивши шеф посланичке групе Зелених у Европском парламенту Даниел Кон Бендит предвиђа трговински рат између ЕУ и САД.

“Европа је заснована на мирном решавању конфликата путем правних норми и увек је имала став да она нема непријатеље у свету, али је постала изолована пред буром коју нико није могао да очекује. Раније су Америка, Велика Британија и Русија биле предвидљиве чак и онда када би планирале да ураде нешто непредвидиво, например да започну рат у Ираку. Сада су САД постале потпуно непредвидиве, Велика Британија не зна шта хоће, а Русијаможе да делује изван својих интереса“, пише лист Liberation, позивајући се на људе из окружења француског председника Франсое Оланда.

Даниел Кон Бендит је изјавио да ће нови курс Трампа у спољној политици довести до прекида савезничких односа ЕУ и САД, и економског и трговинског рата.

И у Немачкој је политичка елита разочарана. Тако је Штајнмајер у свом интервјуу за Bild рекао да је избор Трампа крај света каквог га ми знамо.

Париз и Берлин имају само један излаз за очување ЕУ, а то је унутрашња консолидација јер је дошао крај ере у којој су показивали шипак Русији испод крила америчких авиона.

Извор: Правда