среда, 1 маја, 2024
vesti online

EVO ZAŠTO VLADA KRIJE KO JE SVE DOBIO ZAJMOVE OD DRŽAVE SUMNJIVO POSLOVANJE: Jubmes banka oprostila kredite tajkunu Bogićeviću

Prošle godine državna banka je proknjižila 993 miliona dinara nenaplativih kredita a da prethodno nije ni pokušala da ih proda na tržištu i bar donekle pokrije gubitke. Među nevraćenim zajmovima je i „Farmakomov“, koji je kao zalog za to dao bezvrednu šljaku i jalovinuBEOGRAD – Jubmes banka, u kojoj je država najveći akcionar sa 20 odsto akcija, kao manjak je prošle godine proknjižila 993 miliona dinara kredita koje ne može da naplati, čime je skoro za milijardu dinara umanjila svoj osnovni kapital.

Drugim rečima, banka je otpisala skoro milijardu dinara nenaplativih kredita, koje pre toga nije ponudila na tržištu i prodala nekoj drugoj banci ili fondu, što bi umnogome moglo da sanira gubitke ove banke, koji su za svega devet meseci prošle godine dostigli 953 miliona dinara, što je skoro četiri puta više nego u istom periodu prošle godine, kada je iznosio 257 miliona.

Takođe, Vlada Srbije do danas nije saopštila koje su to firme dobile ogromne zajmove od Jubmes banke, odnosno kojima od njih ne mogu krediti da se naplate, kao i šta su te firme dale kao zalog za dobijanje kredita.

Garancije

– Reč je o kreditima za koje je garancija bezvredna šljaka i jalovina, kao što je to slučaj za zajmovima odobrenim pre 2013. godine firmi „Farmakom“ Miroslava Bogićevića. Zbog toga se i postavlja pitanje kako je država, kao najveći akcionar, odobravala ove kredite i šta su radili njeni predstavnici u Upravnom odboru i Skupštini akcionara – kaže sagovornik Kurira iz Jubmes banke.

Iako je kapital Jubmes banke u prošloj godini smanjen sa 4,97 milijardi na četiri (jer su obezvređena potraživanja iznosila su 993 miliona dinara, što je rast više nego dva puta u odnosu na 2014. godinu), Narodna banka Srbije je juče saopštila da je ona dobro kapitalizovana. (Kurir)