уторак, 23 априла, 2024
vesti online

EVO GDE JE BOGATSTVO DS: Vuk Jeremić sklonio 20 miliona evra?!

Bivši šef diplomatije poslednji imao kontakt s ogromnim novcem koji je DS spremao da ponudi Baraku Obami. Ubrzo pošto su pare nestale, bivši demokrata osnovao svoj institut CIRSD

Vuk Jeremić, nekadašnji šef srpske diplomatije i bivši visoki funkcioner demokrata, jedan je od ključnih ljudi koji bi morao da zna i da odgovori na pitanje gde je završilo 20 miliona evra iz crnih fondova Demokratske stranke, jer je bio poslednji koji je imao uvid u ovu pozamašnu kasu, saznaje Kurir!

Kako otkriva naš izvor, višemilionski crni fond DS najviše se napunio kada je 2010. nekoliko uticajnih demokrata, pre svih Vuk Jeremić i Boris Tadić, odlučilo da i finansijski podrži demokratu Rama Emanuela, desnu ruku predsednika SAD Baraka Obame, a inače dugogodišnjeg člana srpskog kokusa u Kongresu, u trci za gradonačelnika Čikaga.
– Jeremić je uspostavio odlične veze sa Emanuelom i zato je bio glavni zagovornik te misije, baš kao i Tadić. Odluka da Srbija pomogne Emanuelu u kampanji bila je njihova i tada se skupljao novac namenjen za tu podršku. U kasi je bilo oko 20 miliona evra. DS je želeo da osigura uticaj Amerike na dešavanja u Srbiji jer je u to vreme tek osnovan SNS samo rastao. Američka podrška bila je ključna da bi DS opstao na vlasti posle izbora 2012. Ram je u izbornu trku ušao s pozicije šefa kabineta Baraka Obame, pa njegov uticaj nije bio zanemarljiv – objašnjava naš dobro upućeni sagovornik.

DS hteo da im se dodvori... Ram Emanuel i Barak Obama DS hteo da im se dodvori… Ram Emanuel i Barak Obama

Emanuel je na tim izborima pobedio, ali finansijski aranžman sa srpskim demokratama nikad nije realizovan.
– Ti milioni su sasvim sigurno postojali i za njih su znali Jeremić, Tadić, Rakić… Gde su pare otišle, nikad nije utvrđeno, ali najviše sumnji kod bivših saboraca stvorio je Vuk Jeremić, jer je nakon neslavne epizode s Amerikancima poslednji imao uvid u taj fond. Izbačen je iz DS i ubrzo je osnovao NVO a da nikad nije precizno objasnio od kojih para – naglašava naš izvor.

Dok je Jeremić trebalo da bude glavna veza sa srpske strane, link s američke strane trebalo je da bude demokrata Rod Blagojević, bivši guverner srpskog porekla, inače prijatelj i rođak Rama Emanuela. Blagojević je uhapšen 2008, dok je još bio guverner, i to zbog korupcije, pokušaja iznude novca iz kampanje, prevare putem interneta i drugih zločina. Osuđen je na 14 godina zatvora, a kaznu je počeo da služi 2012. To je verovatno bio jedan od razloga što dogovor između Amerikanaca i demokrata nije realizovan. Jeremić nije hteo da komentariše naša saznanja.(ALO)