субота, 27 априла, 2024
vesti online

ERNEST: Amerika neće ratovati u Ukrajini, ali će joj zajedno sa NATO pomagati

Sjedinjene Države se neće upuštati u rat zbog Ukrajine, ali su spremne da zajedno sa partnerima pomognu Kijevu – saopštio je Džoš Ernest.

dzos ernest ERNEST: Amerika neće ratovati u Ukrajini, ali će joj zajedno sa NATO pomagati

Portparol Bele kuće – zamoljen da objasni zbog čega Vašington ratuje u Iraku, a u Ukrajini samo podržava zvnični Kijev – rekao:

„SAD podržavaju svoje ukrajinske partnere koji nastoje da se suprotstave pretnji svojoj bezbednosti. Mi zaista nećemo slati vojsku u Ukrajinu, ali imamo mogućnosti da zajedno sa partnerima iz NATO pomognemo Ukrajini da se suprostavi opasnosti sa strane Rusije koja je krajnje otvoreno narušila njenu teritorijalnu velovitost”.

Približno u vreme kada je Ernest ovo izjavljivao, ukrajinska artiljerija je granatirala Gorlovku. Tri čoveka su poginula, uključujući 11-godišnju devojčicu i njenog oca, a četvoro je ranjeno.

Drugi čovek u vojnom vrhu Donjecke Republike, Eduard Basurin, izjavio je da su Ukrajinci kod Kramatorska postavili taktički raketni sistem Točka-U.

Pored istok grada su postavili i četiri višecevna raketna bacača „Uragan”, a kod mesta Oljginka – po jedan bacač „Grad” i „Uragan”.

Prema sporazumu Minsk-2, „Uragani” i Točka-U moraju da budu udaljeni od linija razdvajanja po 140 kilometara.  (Pravda)