субота, 27 априла, 2024
Vesti

Engleska je u nevolji

Teška situacija u Engleskoj: U bolnicama više zaraženih nego u prvom valu

Index VijestiPrije 10 sati 130

Foto: Epa

PREMA riječima čelnika engleske Nacionalne zdravstvene službe (NHS England), zemlja se ponovno vratila u „središte oluje“ jer je broj pacijenata koji se liječe od covida-19 u engleskim bolnicama premašio broj onih za najgoreg razdoblja u travnju, odnosno tijekom prvog vala.

Podaci NHS-a pokazuju da je jučer u bolnicama bilo 20.426 zaraženih pacijenata, u usporedbi s njih 18.974 sredinom travnja. U ponedjeljak je također zabilježen najveći dnevni broj novih slučajeva u Velikoj Britaniji – čak 41.385 pozitivnih testova u 24 sata.

Simon Stevens je tijekom posjeta Centru za cijepljenje NHS-a pohvalio trud medicinskog osoblja, ali je zabrinuto naveo kako su sada opet „u središtu oluje drugog vala koronavirusa“, piše Sky News.

„Mnogi od nas su izgubili članove obitelji, prijatelje i kolege. U doba godine kada obično slavimo, osjećamo se tjeskobno, frustrirano i umorno“, kazao je čelnik NHS-a.

Bolnice blizu ruba pucanja

Stope zaraze u Engleskoj trenutno su najviše na područjima Essexa i Londona. U dijelovima Essexa zabilježen je najveći tjedni postotak novih infekcija od početka pandemije. Gradovi Brentwood, Epping Forest i Thurrock su u tjednu od 13. do 19. prosinca imali više od 1350 slučajeva na 100.000 ljudi.

Patricia Marquis, regionalna voditeljica sindikata sestrinstva Royal College of Nursing, rekla je da je broj kreveta i osoblja na raspolaganju u bolnicama na njezinu području „stvarno blizu ruba pucanja“.

„Dolazimo do točke u kojoj postoji mogućnost da će bolnice biti preplavljene“, rekla je Marquis i dodala da su medicinske sestre opterećene te da paze na „puno više pacijenata“ nego obično i „da ponekad rade u nesigurnim uvjetima“.

Britanski ministar Michael Gove kazao je kako su sadašnje mjere u Engleskoj „pravilna strategija“ za borbu protiv koronavirusa, ali je prihvatio da je NHS pod pritiskom i da „im slijede teški mjeseci“.

Na snazi stroge mjere

Otprilike 24 milijuna ljudi na jugoistoku i istoku Engleske, oko 43% stanovništva, živi na području na kojem se primjenjuju najstrože mjere razine četiri. Dio Škotske prešao je na četvrtu razinu od subote, a slična pravila vrijede i za Wales. Sjeverna Irska je također uvela novi šestomjesečni lockdown.

Restrikcija četvrtog stupnja znači da su zatvorene sve trgovine koje ne prodaju hranu i osnovne potrepštine te da građani ne smiju napuštati svoje domove osim ako idu na posao koji ne mogu obavljati od kuće ili u hitnim situacijama.

BBC je saznao kako je hitna služba u Londonu (LAS) 26. prosinca zaprimila 7918 poziva što je sličan broj kao u vrijeme vrhunca prvog vala. LAS u dopisu navodi da je za ovu situaciju vjerojatno odgovorno „brzo širenje nove varijante covida-19“.

Novinari BBC-ja su na terenu vidjeli kako su u nedjelju ujutro u jednoj londonskoj bolnici timovi hitne pomoći čekali skoro šest sati da predaju pacijente osoblju.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

U Velikoj Britaniji novi rekord broja zaraženih koronavirusom

Index VijestiPrije 19 minuta 2

Foto: EPA

BRITANSKA vlada je izvijestila o 53.135 novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, što je najveći broj otkako su sredinom 2020. počela masovna testiranja i predstavlja nagli porast u odnosu na prethodni rekord od 41.385 novozaraženih od ponedjeljka.

I broj smrtnih slučajeva je najviši u posljednjih 28 dana i u utorak je iznosio 414, u odnosu na 357 u ponedjeljak, a od početka pandemije je ukupno u Ujedinjenom Kraljevstvu od posljedica covida-19 umrlo 71.567 ljudi.

Britanija se trenutačno bori s novom inačicom covida za koju znanstvenici kažu da se u stanju brže širiti.

„I dalje bilježimo velik broj novozaraženih u cijeloj Velikoj Britaniji, što je iznimno zabrinjavajuće, osobito jer su nam bolnice preopterećene“, rekla je Susan Hopkins, viša medicinska savjetnica za javno zdravstvo.

Dodala je da su neke brojke koje se odnose na porast broja slučajeva toliko visoke zbog kasnijih rezultata uslijed božićnih blagdana, no da su „uglavnom odraz stvarnog povećanja“.

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock u srijedu će objaviti nove informacije o regionalnim restrikcijama povezanim s koronavirusom.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?