среда, 15 маја, 2024
vesti online

Дутерте: Кина да пази на понашање у спорним водама

Дутерте: Кина да пази на понашање у спорним водама

уторак, 14.08.2018. у 21:02

Председник Филипина Родриго Дутерте на свечаности у Манили (Фото Бета-АП)

Манила – Председник Филипина Родриго Дутерте рекао је да је кинеско полагање права на ваздушни простор изнад вештачких острва и околноих вода у спорном Јужном кинеском мору „погрешно” и да Пекинг не треба да говори другима да оду из тих подручја да би се избегли евентуални сукоби.

„Не можете направити острво и рећи да је ваздух изнад тих вештачких острва ваш. То је погрешно јер су те воде оно што сматрамо међународним морем”, рекао је Дутерте и додао да је „право нешкодљивог пролаза гарантовано” и да „није потребна дозвола за пловидбу отвореним морем”.

Асошиејтед прес је пре две недеље пренео да је Манила Кини изразила забринутост због све већег броја упозорења филипинским авионима и бродовима да се држе подаље од кинеских вештачких острва.

Такође, Си-ен-ен је прошле недеље навео да је кинеска војска више пута упозорила амерички морнарички извиђачки авион да „одмах оде и држи се даље да би се избегли неспоразуми”.

„Надам се да ће Кина водити рачуна о свом понашању”, изјавио је филипински председник и упозорио да ће у спорним водама „једног дана командант усијане главе само притиснути обарач”. Он је ипак похвалио Пекинг због спремности да пружа помоћ.

Дутерте је говорио пред публиком у којој је био амерички амбасадор и други страни гости, а изјава је његова ретка критика Кине са којом жели да изгради боље односе. (Бета-АП),(POLITIKA)